На знімку: відкриття пам’ятного знака поблизу селища Мирне.

Фото прес-служби Донецької облдержадміністрації.

П’ять років тому проросійські терористи під прикриттям танків атакували блокпост № 1 у передмісті Слов’янська. Під час запеклого бою загинули троє бійців 95-ї окремої Житомирської аеромобільної бригади та солдат 2-го добровольчого батальйону Національної гвардії України.

З нагоди п’ятої річниці бою біля селища Мирне рідні та друзі загиблих, представники обласної та місцевої влади, військовослужбовці й небайдужі мешканці навколишніх населених пунктів прийшли до пам’ятного місця, щоб вклонитися подвигу захисників України.

Ініціатор зведення меморіалу, мешканець Мирного Ярослав Золотий зазначив, що пам’ятний знак було створено за активної підтримки громадськості та районної влади, і закликав місцевих мешканців піклуватись про історичне місце.

«Хлопці віддали свої життя заради миру на нашій землі, і найменше, що ми можемо зробити, — забезпечити гідне вшанування їх пам’яті. Сьогодні ми відкрили пам’ятний знак, а вже найближчим часом почнемо висаджувати квіти та дерева на місці блокпоста. Це має велике символічне значення та зберігає пам’ять про наших героїв», — наголосив він.

Учасник подій 2014 року, старший лейтенант Національної гвардії Андрій Борисенко у бою поблизу селища Мирне втратив свого бойового побратима Артура Гулика.

«Бій тривав майже чотири години, — згадує воїн. — Ми зазнали втрат у перші 40 хвилин. Відступили, далі я був направлений до шпиталю у Харків, бо зазнав контузії. Наступного дня від спецпризначенця, який лежав поруч, я дізнався, що блокпост відбили, і тіла наших побратимів нарешті вдалося забрати. Артур був моїм товаришем. Учасник Євромайдану, він із початком війни на сході України записався резервістом. На момент загибелі служив кулеметником 2-го відділення 2-го взводу 2-ї роти оперативного призначення. Ми почали товаришувати одразу ж, коли прийшли добровольцями. Того дня ми не бачилися декілька годин, коли він побачив мене, сказав: «Андрюха, я за тобою так сумував!» Через 4 години він загинув від поранення».

На честь героїв, які до останнього боронили рідну землю, військовий капелан частини 3035 Національної гвардії України отець Діонісій провів пам’ятний молебень, а присутні поклали квіти до меморіалу.

Також під час вшанування пам’яті загиблих у бою біля Мирного колишній військовослужбовець НГУ Максим Петренко, який також обороняв цей рубіж, презентував книжку «Спокійної ночі», яка розповідає про останні дні Революції Гідності та перші бої антитерористичної операції 2014 року.