У рамках спонтанно ініційованої акції допомоги для родини Василя Чорнея – 36-річного заробітчанина з Івано-Франківщини, який за трагічних обставин помер у Польщі й 26 червня був похований на батьківщині, зібрано вже 400 тисяч злотих (2 мільйони 800 гривень).

Історія українського заробітчанина сколихнула не лише український та польський медіапростори та соціальні мережі. Польське суспільство, яке завше чутливо ставиться до людей, котрі опиняються у складних ситуаціях, а тим паче до людських трагедій, не залишилося осторонь й цього разу.

Збір коштів для родини Василя (дружини, сина і двох дочок) ініціював Вітольд Горовський – почесний консул України в місті Познань (адміністративний центр Великопольського воєводства, на території якого сталася трагедія). Кожен, хто хоче допомогти, може зробити це через Суспільно-культурне товариство «Польща – Україна» або переказавши гроші на спеціальний рахунок (37 1090 1854 0000 0001 1451 2044) з поміткою «Для дітей Василя». Коли історію описала «Газета виборча», впродовж одного дня надійшло 75 тисяч злотих (майже 525 тисяч гривень) від 800 осіб, які переказували від одного до п’яти тисяч злотих. Дякуючи тоді всім, хто відгукнувся на той час, В. Горовський, виходячи з розрахунку, що за 14 тисяч гривень (2 тисячі злотих) на місяць «в Україні в міру спокійно можна жити», констатував, що таким чином забезпечено три роки відносного спокою для родини В. Чорнея. Але вже минулого четверга сума пожертв зросла до 140 тисяч злотих (майже 980 тисяч гривень), які надійшли від 1500 доброчинців, що «дасть змогу забезпечити родині шість років умовної сімейної ренти».

Проте вже 1 липня, інформуючи на своєму профілі у Фейсбуку, що заледве упродовж чотирьох днів вдалося зібрати 400 тисяч злотих (2 мільйони 800 гривень), ініціатор збору коштів не приховував свого зворушення настільки великим успіхом. Він наголосив, що «акт спонтанно організованого збору пожертв – це не лише підтримка для осиротілих дітей Василя і його вдови, але також «акт незгоди з практикою ставлення недоброчесних роботодавців до осіб, що перебувають у слабшому економічному і соціальному становищі, якими є мігранти з України». Жертводавцями вищевказаної суми стали сім’ї або групи осіб, а також малі фірми, повідомив В. Горовський. Кошти продовжують надходити. Станом на 2 липня рахунок поповнився ще на 50 тисяч злотих (350 тисяч гривень), які надійшли від 500 чергових небайдужих.

Частина доброчинців здійснила також перекази коштів – станом на 1 липня сума становила 7 тисяч злотих (49 тисяч гривень) – на підтримку хворих літніх батьків Василя Чорнея, які також значною мірою перебували на його утриманні. Пишучи про це, В. Горовський, наголосив, що «почувається незручно, що сам про це не подумав раніше», і закликає тих, хто хотів би надати таку підтримку, надсилати гроші на той самий розрахунковий рахунок, але з приміткою «для батьків Василя».

До речі, В. Горовський вже відзвітував у Фейсбуку про перший переказ коштів на банківський рахунок удови Наталії Чорней, датований 2 липня. Тепер «головним болем» В. Горовського є те, «якими інструментами передати зібрані кошти (в Україну), щоб після трансфертних зборів, валюто-обмінних операцій і оподаткування для родини В. Чорнея залишилося якомога більше. Адже в разі «застосування традиційних методів, може бути втрачено навіть кільканадцять відсотків, що, при розмірі зібраної суми, означає «з’їдання» суми достатньої на 2–3 роки утримання родини Василя», – бідкається почесний консул.

Варто додати, що В. Горовський старається забезпечити сім’ї Василя правову допомогу. Йдеться насамперед про уповноваженого, який стежитиме за ходом слідства, подаватиме докази, передаватиме інформацію сім’ї. Цей юрист також зможе написати позовну заяву й добиватися в судовому порядку виплати компенсації і ренти сім’ї Василя від власниці фірми. Остання офіційно вважається банкротом, нею займаються судові виконавці, але «важливо добитися, щоб сім’я В. Чорнея була включена до списку кредиторів». Почесний консул також надіється, що вдасться легалізувати роботу Василя – це дозволить звернутися в Управління соціального страхування з заявою про виплату допомоги у зв’язку із смертю годувальника.

Нагадаємо, Василь Чорней приїхав до Польщі чотири місяці тому. Працював на будівництві та підзаробляв у столярній майстерні з виготовлення трун в Ястшембі Старому, під Новим Томислем. 13 червня його тіло в робочих рукавицях та покритій стружкою футболці було знайдено в лісі на відстані 125 км від столярної майстерні. Поліція встановила, що, коли чоловік знепритомнів, керівник фірми, яка працевлаштовує українських заробітчан нелегально («на чорно»), побоюючись пов’язаних із цим клопотів, не дозволила викликати карету швидкої допомоги, а вивезла Василя з території майстерні до лісу, де той помер.

На підставі зібраного доказового матеріалу прокуратура кваліфікувала дії власниці фірми як ненадання допомоги та ненавмисне спричинення смерті, за які загрожує до п’яти років позбавлення волі. Подібне покарання може загрожувати також громадянинові України, який мешкав та працював з Василем і, знаючи обставини справи, переховувався і приховував інформацію, перешкоджаючи слідству.

Фото: radiosvoboda.org