Вже п’ятий рік поспіль проводиться повноцінний експедиційний сезон, який поновили у 2015-му після чвертьстолітньої перерви.

Цьогоріч у дослідженнях беруть участь 25 студентів-істориків, штатні етнографи з Ужгородського національного університету Павло Леньо та Василь Коцан і співробітники Закарпатського музею народної архітектури і побуту Василь Король та Михайло Рекрутяк.

Базою для учасників експедиції стало село Бобовище. Учасники розташувалися в місцевій середній школі, де є всі необхідні побутові зручності.

— Плануємо провести обстеження таких сіл, як Бобовище, Копинівці, Череївці, Лохово, Крите... Головне завдання у перші дні експедиції — засвоєння студентами вимог до збору польових етнографічних матеріалів: пошуку інформантів, ведення інтерв’ю, здійснення фото- та аудіофіксації, — розповідає доцент УжНУ, директор Закарпатського музею народної архітектури і побуту Василь Коцан. — Науковців і студентів цікавить насамперед традиційна матеріальна і духовна культура, сімейна і календарна обрядовість, народна магія і демонологічні уявлення, усні історичні дослідження.

Уже перші дні експедиції стали досить плідними. Дослідженнями вдалося охопити три села — Бобовище, Грибівці, Лохово. Крім цікавих розповідей, жителі подарували учасникам експедиції понад десяток предметів. Серед них — рушники, гончарні вироби, старі чорно-білі світлини середини ХХ століття. Є серед знахідок і пристрій («фурчак») для обпалювання туш свиней (на знімку), вимпели та інша символіка радянського періоду.

Фото надано Василем Коцаном.