Олег Ляшко, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Андрій Шипко, Ольга Богомолець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

«Сьогодні ми маємо героїчну річницю — річницю новітніх перемог України. П’ять років тому українські міста Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та Бахмут були визволені від російської окупації. Це був великий подвиг українських воїнів», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи ранкове пленарне засідання, і додав, що у сесійній залі серед народних депутатів та в уряді є люди, які брали участь у контрнаступі.

«Хочу привітати всіх, хто у цей героїчний день визволяв українські міста. Українці зі сльозами на очах зустрічали своїх визволителів. Так, як ми прогнали окупанта п’ять років тому, так ми визволимо всю Україну — і Донбас, і український Крим. Для цього щодня маємо ставати сильнішими. Пам’ятаймо дні наших перемог!» — наголосив А. Парубій.

Крім того, глава парламенту повідомив, що направляє офіційний лист до Президента Володимира Зеленського з вимогою негайно підписати закон «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України». «Відповідно до статті 94 Конституції України у Президента є 15 днів після отримання ним закону, щоб підписати його або повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Хочу поінформувати, що 27 червня цей термін було вичерпано. Відтак закон, відповідно до Конституції, вважається схваленим Президентом України та має бути підписаний і офіційно оприлюднений. Пане Зеленський, інформую вас, що ви більше не маєте права ветувати закон про ТСК, нині ви можете його лише підписати. Якщо він буде заветований — це буде порушенням закону», — наголосив Андрій Парубій, додавши, що цей закон ухвалено на вимогу Конституції України і він створює реальний парламентський контроль. А головне, він чітко встановлює й описує процедуру імпічменту Президента. Це, нагадав глава парламенту, була одна з обіцянок глави держави під час передвиборчої кампанії. «Я сьогодні цей лист офіційно направляю і переконаний, що Президент не буде порушувати не лише закони, а й Конституцію України і в найближчі дні підпише закон про тимчасові слідчі комісії. Упевнений, мою позицію поділяють усі народні депутати, адже майже 300 обранців проголосували за цей закон», — сказав він.

Із доповіддю в рамках Години запитань до уряду з парламентської трибуни виступив міністр молоді та спорту Ігор Жданов, який поінформував присутніх про головні здобутки українців у спорті.

Найперше торкнувся ІІ Європейських ігор, які днями завершилися у Мінську (Республіка Білорусь). Це престижне мультиспортивне змагання, яке для багатьох видів спорту є репетицією перед Олімпійськими іграми в Токіо-2020.

Міністр повідомив, що у ІІ Європейських іграх взяло участь понад чотири тисячі атлетів з 50 країн. Україну представляли 198 спортсменів у 15 видах спорту та 22 дисциплінах. «Національна збірна команда України тріумфально виступила на цьому турнірі. Наші спортсмени вибороли 51 медаль: 16 золотих нагород, 17 — срібних та 18 — бронзових. Україна посіла третє місце у медальному заліку ІІ Європейських ігор серед 50 країн-учасниць. Разом із мільйонами прихильників спорту ми стали свідками найкращого за всю історію виступу нашої збірної на Європейських іграх. Давайте привітаємо головних героїв Мінська, всіх переможців та призерів змагань, всіх спортсменів, тренерів, лікарів, масажистів, штаб збірної з цим видатним досягненням», — наголосив І. Жданов, і сесійна зала оплесками привітала переможців.

За словами міністра, порівняно з першими іграми в Баку нашій команді вдалося вдвічі покращити результат за золотими нагородами і перевершити загальну кількість здобутих медалей. «У 2015 році наші спортсмени вибороли 46 нагород: 8 золотих, 14 срібних, 24 бронзові. Ми були лише на восьмому місці за кількістю медалей найвищого ґатунку», — нагадав урядовець.

Загалом, повідомив міністр молоді та спорту, для підготовки до участі спортсменів у ІІ Європейських іграх у Мінську було інвестовано майже 60 млн гривень коштів платників податків. У рамках підготовки для потреб збірних команд додатково придбано сучасне обладнання, форму та інвентар на загальну суму 23 млн гривень. Зокрема, сім байдарок і каное, комплект гімнастичного обладнання, обладнання для стрибків у висоту, інвентар для стрільби з лука тощо.

Нині, за словами І. Жданова, на виконання доручення Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Мінмолодьспорту розроблено проект указу Президента, яким передбачається призначення стипендій глави держави для тренерів, які систематично працюють із дітьми з інвалідністю. «Уряд на своєму засіданні 26 червня підтримав розроблений нормативно-правовий акт. Нині документ перебуває на підписі у Президента», — повідомив він і додав, що розвиток спортивної інфраструктури залишається одним із пріоритетів уряду та Мінмолодьспорту у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

У цьому контексті міністр повідомив, що завдяки урядовим програмам та реформі децентралізації за три останні роки зроблено перші, але істотні кроки для відновлення спортивної інфраструктури в Україні. Кількість спортивних споруд зросла на 2 650 одиниць. Це відновлені та збудовані спортивні об’єкти, майданчики, футбольні поля тощо. «Це однозначно позитивна динаміка», — наголосив міністр і висловив слова вдячності Верховній Раді, уряду та всій спортивній громаді за підтримку, яка відчувається у відновленні спортивної інфраструктури.

Під час запитань до урядовців народний депутат Іван Крулько («Батьківщина») акцентував увагу на вже ухваленому законі про Національну скаутську організацію «Пласт», яким передбачається державна підтримка організації. «Це не просто організація, це система виховання української молоді в дусі патріотизму, любові до своєї країни. Цей принцип, — переконаний народний депутат, — варто було б запозичити для виховання всієї української молоді». А оскільки документ перебуває на підписі у глави держави, він закликав профільні міністерства не надавати негативні висновки до нього. У відповідь віце-прем’єр Павло Розенко, який очолював урядовий десант, зауважив: «Хотів би подякувати народним депутатам за ухвалення цього закону. Це справді документ, який має підтримати одну з найпотужніших патріотичних організацій, яка виконує не просто виховну, а й державотворчу місію. І тому хочу запевнити: уряд підтримує зазначений законопроект». П. Розенко також закликав Президента підписати документ. У свою чергу А. Парубій зауважив, що до закінчення 15-денного терміну залишився один день, і висловив переконання, що пластуни не будуть заручниками політичних інтриг. Він сподівається, що Президент підпише цей закон і його буде опубліковано у найближчі дні.

Водночас, відповідаючи на запитання народних депутатів щодо забезпечення учасників АТО, які є внутрішньо переміщеними особами, житлом, П. Розенко зазначив, що проблема полягає у фінансуванні. «Того бюджетного фінансування, яке передбачено, однозначно не вистачає, щоб забезпечити всіх учасників АТО—переселенців житлом. Крім того, відсутня інформація про точну кількість осіб, які потребують покращення житла. Є різні дані — від 2,5 тисячі до 4,5 тисячі», — сказав він, повідомивши, що ним уже підписано доручення про створення робочої групи з числа представників міністерств соцполітики, внутрішніх справ та оборони.

За словами віце-прем’єра, перше засідання робочої групи відбудеться вже у понеділок. «Там має бути визначено, скільки людей потребує житла, і відпрацьовано разом з учасниками АТО нові критерії та зміни до 280-ї постанови Кабінету Міністрів, які регулюють це питання, — сказав П. Розенко і додав: — Щоб не чекати зміни до держбюджету, уряд нещодавно ухвалив рішення про додаткове спрямування 70 млн гривень на реалізацію цієї програми».

Урядовець висловив сподівання, що комплексне рішення цієї проблеми буде напрацьовано найближчим часом.

Із днем народження цього дня вітали народного депутата Руслана Демчака та присутню на засіданні віце-прем’єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе.

Вітаючи пані Іванну з днем народження, Олег Ляшко вибачився перед нею за некоректні репліки, висловлені раніше на її адресу, і закликав українських чоловіків завжди любити, шанувати та цінувати українських жінок.

Дослівно

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов:

«За підтримки урядів Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана, Верховної Ради України, профільного комітету разом із національними федераціями, бюджетним комітетом, Національним олімпійським комітетом, Національним комітетом спорту інвалідів ми не лише уберегли український спорт від занепаду, ми його розвиваємо. Ми багато працювали над тим, щоб створити якісніші умови для його розвитку, ніж у попередні роки. І все це на тлі російського вторгнення, війни, окупації, економічних викликів, постійної огульної критики, що все не так, все пропало і ми йдемо не тим шляхом. Переконаний, успіх на ІІ Європейських іграх спростовує міфи та вигадки про те, що український спорт вищих досягнень занепадає, а державу залишають сотні спортсменів. Це неправда! Україна не програє! Україна перемагає! Про це свідчать досягнення олімпійських та неолімпійських видів спорту. Наших паралімпійців та дефлімпійців на міжнародній спортивній арені».