Андрій Тетерук, Михайло Бондар, Михайло Гаврилюк, Микола Величкович, Ігор Лапін.

Ігор Шурма, Роман Мацола.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 10 липня

Відкривши ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій акцентував увагу на заяві Президента про скасування військового параду на День Незалежності України.

«Прикро вражений таким рішенням. Але чи буде парад — не їм вирішувати. Для патріотів України День Незалежності — головне свято! Адже за самостійність і державність віддавали своє життя багато поколінь українців. Тисячі наших сучасників, кращих доньок і синів України, загинули за незалежність у новітній війні з імперською Росією, яка триває вже п’ятий рік», — наголосив він.

Щоб вшанувати безсмертний подвиг українських героїв, Андрій Парубій закликав усіх, хто боровся і воював за волю України, учасників Революції Гідності, ветеранів російсько-української війни, волонтерів, військових вийти 24 серпня 2019 року на Хрещатик і пройти парадом незалежності головною вулицею держави.

Крім того, глава парламенту нагадав, що народним депутатам залишилося розглянути невелику кількість правок до Виборчого кодексу і в четвер об 11-й годині планується його ухвалення. «Хочу нагадати: це було зобов’язання всіх політичних партій, — наголосив він, додавши: — Завтра обов’язок кожного народного депутата бути на своєму робочому місці». Водночас А. Парубій звернувся до громадян України: «Якщо деякі народні депутати вважатимуть, що виборча кампанія для них важливіша, якщо вони будуть на округах, нагадайте їм, що їхнє місце — в залі Верховної Ради України». Глава парламенту впевнений, що українські громадяни дадуть таким обранцям правильну оцінку під час виборчої кампанії.

А. Парубій зауважив, що, крім Виборчого кодексу, у четвер також розглядатимуться проекти законів про заручників, про військових капеланів, про підтримку шахтарів, про сонячні батареї. А якщо буде рішення комітету, то й кадрове питання. «Буде насичений робочий день. Фактично заключний день нашої роботи, тому я закликаю до великої відповідальності кожного. Цей день великою мірою визначатиме, як люди згадуватимуть нашу восьму каденцію, — наголосив політик і пообіцяв: — Якщо ми бачитимемо проблеми з явкою, я опублікую перелік народних депутатів у газеті Верховної Ради «Голос України», щоб виборці змогли зробити висновок і дати оцінку кожному, хто не прибуде завтра в сесійний зал. Переконаний, усі розуміють важливість і відповідальність завтрашнього дня. Упевнений, усі будуть на своєму робочому місці, на своєму бойовому посту».

Тему скасованого військового параду продовжили у своїх виступах й інші народні депутати. Зокрема Ігор Лапін («Народний фронт»), звертаючись до Президента, зауважив: «Ви хотіли якнайшвидше отримати булаву. Булава ця — гетьманська, Головнокомандувача. Я дуже хочу попросити, шановний пане Президенте, висловіть свою чітку позицію: як ви бачите подальший розвиток нашої держави, української мови, української церкви, що ви думаєте з приводу декомунізації, війни, ЄС, НАТО — з референдумом чи без? Я хочу почути чітку позицію саме вашу, пане Президенте, а не ваших спікерів, які висловлюють свою думку зі своїх владних кабінетів. Хочу, щоб ви почистили свої ряди від посіпак Януковича, які не мають морального і законного права бути сьогодні у владних кабінетах. Але найголовніше — якщо Головнокомандувач цурається свого війська, то він не може бути Головнокомандувачем, якому це військо довірятиме. Якщо ви не хочете разом із нами вийти на цей марш нескорених, якщо ви скасовуєте парад заради примарних премій... Моїм побратимам потрібні не премії, а гордість і повага до наших Збройних Сил. Збройних Сил України, які на передовій стоять. Можливо, комусь сьогодні не подобається гасло «Слава Україні!», але ми за нього вмирали. Побратими підривали себе гранатами, щоб не потрапити до ворожих лап». І. Лапін закликав підтримати главу парламенту та 24 серпня вийти на парад нескорених.

Оксана Корчинська, продовжуючи тему, закликала Президента підписати закон про надання громадянства воїнам-іноземцям, які захищають нашу Батьківщину. Вона нагадала, що місяць тому парламент ухвалив відповідний законопроект, також надання громадянства було однією з обіцянок В. Зеленського під час інавгураційної промови. «1300 бійців-іноземців нині на фронті чекають вашого підпису. Виконайте свій обов’язок», — наголосила вона.

Щодо параду О. Корчинська заявила: «Честь нації неможливо купити за одну тисячу гривень. Честь і гідність воїнів неможливо купити за одну тисячу гривень». Водночас вона закликала Президента передати «Феофанію» для створення реабілітаційного центру для поранених військових: «Відповідне звернення, під яким підписалися 150 депутатів, уже перебуває в Офісі Президента. Не можете віддати «Феофанію», віддайте у Пущі-Водиці санаторій, який належить Офісу Президента. У нас в країні, на жаль, досі немає жодного закладу для контужених воїнів, а вони з’являються щодня».

Насамкінець О. Корчинська наголосила, що за місяць загинуло 50 найкращих громадян України. Серед них і Ірина Шевченко, медик, «мама морпіхів». Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять усіх загиблих воїнів.

Олександр Опанасенко («Самопоміч») закликав колег у четвер, крім усіх заявлених важливих проектів, ухвалити також законопроект про медичний канабіс. «Шириться думка, що закон не потрібен. Нібито достатньо ухвалити зміни до підзаконних актів. На жаль, щоб урегулювати це питання, дозволити виробництво ліків, наукові дослідження, безпосереднє виробництво сировини, маємо врегулювати правовий статус цієї речовини, рослин у нашому національному законодавстві. Кажуть також, що ухвалення закону збільшить наркоманію. Досвід країн, які лібералізували своє законодавство з поводження з наркотичними речовинами, навпаки показав, що такий крок зменшує «чорний» ринок і цікавість громадян до цих речовин. А ключове — наші пацієнти після ухвалення закону отримають доступ до якісних лікарських засобів за рецептами, які вироблятимуться під контролем держави», — заявив народний депутат.

Ганна Гопко у своєму виступі наголосила, що ухвалення Виборчого кодексу буде важливим завершенням роботи парламенту восьмого скликання.

«Після Революції Гідності на дочасних виборах у парламент прийшли люди, щоб захищати нашу територіальну цілісність і суверенітет. Нам за ці п’ять років вдалося на міжнародній арені зробити Україну суб’єктом і справді захищати вміло наші національні інтереси. Тому мені, як голові Комітету у закордонних справах, хотілося б подякувати всім парламентаріям, які натхненно працювали в різних парламентських асамблеях, захищали наші національні інтереси, боролись за посилення санкцій, за звільнення українських громадян, за те, щоб Україна стала енергетично незалежною, щоб заблокувати «Північний потік-2», щоб просувати питання нашої ідентичності, зокрема визнання Голодомору геноцидом. Тому я дуже сподіваюся, що в наступному скликанні ми побачимо, що ці ключові стратегічні цілі, зокрема набуття Україною повноправного членства в ЄС і НАТО, будуть продовжені попри спроби реваншистів змінити вектор нашої політики, — зазначила вона і, звертаючись до наступного скликання, наголосила: — Держава завжди має бути понад партією!».

Г. Гопко переконана, що ми маємо й надалі воювати і захищати нашу територіальну цілісність: «Тому я вважаю, що потрібно дати можливість усім громадянам під час Дня Незалежності подякувати Збройним Силам за те, що вони захищають нас щодня. Думаю, вони заслужили оплески від громадян під час загальнонаціонального параду, який має відбутися. Так само як у Державі Ізраїль, яка до 1973 року, до останньої важливої битви, проводила паради. І ми маємо віддавати шану нашим військовим».

Розгляд Виборчого кодексу народні депутати продовжили із 4150-ї поправки. Очікується, що у середу народні депутати завершать їх розгляд, з огляду на це Голова Верховної Ради закликав робочу групу та комітет зібратися для того, щоб підсумувати роботу, підготувати всі правки, які необхідно внести перед остаточним голосуванням. «Ці поправки будуть опубліковані на сайті Верховної Ради, щоб усі змогли ознайомитися з ними ще з вечора. Зранку вони будуть роздані всім народним депутатам. Дуже важливо, щоб усі завтра мали можливість ознайомитися з ними і проголосувати позитивно за Виборчий кодекс», — наголосив Андрій Парубій.

Із днем народження цього дня вітали народного депутата Сергія Висоцького («Народний фронт»).

Цитата

Голова Верховної Ради Андрій Парубій:

«Беріть у свої руки бойові знамена, піднімайте прапори, з якими ми боронили Україну під гаслом «Слава Україні!» та під гімн «Зродились ми великої години». Я буду там разом з вами. До зустрічі на Хрещатику у День Незалежності України».