Уряд Великої Британії підтвердив, що іранські човни «намагалися затримати» британський нафтовий танкер в Ормузькій протоці. Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій учора, інформує «Радіо Свобода».

«Усупереч міжнародному праву три іранських кораблі намагалися затримати комерційне судно British Heritage під час проходу Ормузькою протокою», — сказано в заяві. Згідно з нею, корабель Військово-морських сил Montrose змушений був «встати між іранськими кораблями та British Heritage й озвучити застереження іранським судам, які відтак розвернулися». «Ми стурбовані цими діями та продовжуємо закликати іранську владу знизити напругу в регіоні», — повідомили в уряді Великої Британії.

Іран у свою чергу заперечує спробу зупинити британський танкер.

Інцидент стався через кілька днів після того, як у протоці Гібралтар було затримано іранський супертанкер з нафтою за підозрою в її незаконному постачанні до Сирії, усупереч санкціям Європейського Союзу. В Тегерані наполягають на незаконності перехоплення танкера і викликали британського посла до МЗС. Згодом Верховний суд Гібралтару дозволив затримати іранський супертанкер на 14 днів. У Тегерані у відповідь погрожували дзеркальними заходами — перехопити британський корабель. 

Тим часом не знижується градус напруги й між Іраном та США. У вівторок у Відні відбулося екстрене засідання Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо ядерної програми Ірану. Американська представниця Джекі Волкотт звинуватила Тегеран в тому, що його нинішня позиція стосовно ядерної угоди націлена на «ескалацію напруженості, а не на її послаблення», інформує dpa.  США також закинули Ірану спроби шантажувати міжнародну спільноту частковою відмовою від своїх зобов’язань у рамках угоди. Представниця США закликала іранське керівництво повернутися до цілковитого виконання умов угоди й запевнила, що Вашингтон готовий до «переговорів без попередніх умов» з Тегераном. Іран, навпаки, заявляє, що перемовини можливі лише за певних умов.

США, які вийшли з ядерної угоди з Іраном, вимагають від Тегерана переговорів з метою підписання нової угоди, пише DW. На думку Вашингтона, нинішній документ незадовільний, бо дозволяє Ірану отримати в майбутньому ядерну зброю. Натомість Іран наголошує, що не збирається вести переговори про нові домовленості. 

Невдовзі після завершення екстреного засідання Ради керуючих МАГАТЕ американський президент Дональд Трамп у Твіттері пригрозив Ірану новими санкціями.