Наша газета вже двічі — 6 і 9 липня — порушувала проблему нестерпного смороду на вулицях Луцька. Ми продовжуємо відстежувати тему, адже йдеться про здоров’я багатьох тисяч жителів обласного центру.

Причин для занепокоєння більш як достатньо. Свідченням цього є дані, оприлюднені на засіданні тимчасової міжвідомчої комісії з подолання негативної екологічної ситуації в обласному центрі. Начальник відділу екології Луцької міськради Оксана Тарабанюк поінформувала про ситуацію у місті з поширенням смороду 9 липня. За добу до групи оперативного реагування «15-80» надійшло 29 звернень громадян про сморід з південно-західного району Луцька. Джерелом його поширення є поля фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод», розміщені на околиці за кількасот метрів від міської житлової забудови.

За результатами проведених того ж дня Волинським обласним лабораторним центром МОЗ України досліджень якості повітря у тому ж районі і садівничому товаристві «Світанок» граничні норми вмісту аміаку перевищено у 2,3—22,6 разу, сірководню — у 2—10,5 разу, оцтової кислоти — в 1,1—2,6 разу.

Заступник головного інженера КП «Луцькводоканал» Юрій Вега повідомив, що на міських каналізаційно-насосних станціях протягом доби зливу сторонніх рідин не зафіксовано.

Працівниками департаменту муніципальної варти нових локальних джерел забруднення повітря не виявлено.

За результатами засідання управлінню охорони здоров’я міської ради доручено підготувати рекомендації щодо запобіжних заходів для населення в умовах значного забруднення повітря аміаком, сірководнем, оцтовою кислотою.

Фото автора.