Під час переговорів радників президентів у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція та РФ) 12 липня було досягнуто домовленостей про «хлібне» перемир’я на Донбасі та обмін «певними кількостями» полонених.  Про це вчора на брифінгу повідомив заступник глави Офісу Президента України Вадим Пристайко, який представляв нашу країну на цій зустрічі. 

За словами В. Пристайка, сторони домовились  протягом місяця здійснити обмін полоненими в можливих форматах — 10 на 10 або 15 на 15. Водночас зазначив, що конкретних імен не обговорювали, це вирішуватимуть омбудсмени під час засідання у Мінську.

Він повідомив, що також вдалося домовитися про «проведення розмінування у Станиці Луганській та розведення на двох попередньо узгоджених ділянках, визначення наступної черги ділянок для розведення і розмінування».  Пристайко сказав, що зовнішньополітичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії зустрінуться наприкінці літа, щоб обговорити реалізацію досягнутих 12 липня домовленостей: «Ми точно домовилися, що зустрінемося, щоб подивитися на прогрес тих домовленостей, яких ми досягли в липні». Він додав, що говорити про зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» поки ще зарано. На запитання про долю полонених українських моряків, заступник голови Офісу Президента відповів: «Я сподіваюсь, що моряки будуть відпущені найближчим часом. Наша команда в постійному переговорному контакті, ми усвідомлюємо, які є шанси отримати наших хлопців назад».

Щодо можливого розширення «нормандського формату» (раніше глава нашої держави Володимир Зеленський припускав, що до переліку можуть долучитися Велика Британія та США) В. Пристайко заявив, що наразі Україна не надсилала запрошення жодній країні.

Іншою темою брифінгу стала новина від Офісу Президента, що Володимир Зеленський ініціював початок оновлення дипломатичного корпусу України. В. Пристайко підтвердив, що вже прийнято рішення про заміну 12 керівників посольств по всьому світу, зокрема й посла України в США. Він зауважив, що паралельно з цим триває робота з підбору та оформлення нових послів. У контексті заміни посла у Сполучених Штатах заступник голови Офісу Президента запевнив, що робота стосовно підготовки візиту українського лідера до Вашингтона триває, та нагадав, що В. Зеленський має запрошення від очільника Білого дому Дональда Трампа. Дати візиту, зауважив В. Пристайко, ще уточнюються, зважаючи на графіки лідерів.