У квартиру, де вони проживають зловмисники вкинули підпалену пляшку з бензином. Більш того ця акція супроводжувалась появою на сходовій клітці під’їзду образливих написів «Геть з Польщі» (на знімку вгорі), «Бидло», «Українські ку…».

Зловмисників ще не знайдено. Слідство веде районне управління поліції Варшава-Воля (Воля – назва одного з районів столиці). У поліції повідомили, що про інцидент дізналися від відвідувача одного з мешканців будинку. «Коли поліція прибула на місце події, ними було встановлено, що зловмисник/зловмисники вкинули пляшку з «коктейлем Молотова» крізь відчинене вікно помешкання, а паралельно нанесли вище цитовані написи на стіні сходової клітки. Квартиронаймач відреагував швидко, негайно винісши пляшку в сміттєвий бак. Ніхто не постраждав. Не завдано шкоди майну. Поліція детально вивчає справу, а місце взято під нагляд», – цитують у ЗМІ офіційне повідомлення для медіа одного з офіцерів районного відділу поліції Варшава IV.

На ситуацію негайно відреагували в Центрі моніторингу расистської і ксенофобської поведінки (ЦМРіКП), де вважають: «До таких інцидентів веде підживлення ксенофобських антиукраїнських настроїв. Мовчазна згода на ненависть, яку поширюють групи крайніх правих націоналістів, наратив із звинуваченнями наших сусідів у відповідальності за злочини українських націоналістів періоду Другої світової війни. Все починається з дегуманізуючих слів, а рано чи пізно знайдуться люди, які готові вбивати, бо це ж «упаінці [від назви УПА (Української повстанської армії). – Ред.)», а не такі, як ми люди, котрі шукають кращого життя, як тисячі поляків в еміграції». ЦМРіКП апелює до співвітчизників не обходити мовчанням «неофашистської нарації», яка «закладає підвалини під убивства на ґрунті походження».

У медіа та соціальних мережах активно обговорюють відкритого листа, який розміщено в профілі на Фейсбуці ЦМРіКП (на знімку): «Підпалили наш дім, почуваємось у небезпеці» у зв’язку з інцидентом. Підпис під ним вказує, що до поляків звертаються українці, стосовно яких мав місце цей, без перебільшення, ганебний прояв ксенофобії. Автори звернення висловлюють здивування поведінкою зловмисників: «За що нас обзивають, ображають, малюють наші двері і стіни навколо них, обпльовують наші двері?», адже «поляки будують за кордоном, a ми разом з турками будуємо для вас станцію метро… Ми приїхали сюди «за хлібом», але не хочемо його задаром. Виконуємо дуже тяжку роботу на глибині 25 метрів під землею, щоби заслужити ці гроші, які нам платять. Збагачуємо Польщу не лише нашою працею, а й тим, що сплачуємо податки, з яких Польська держава фінансує, зокрема, лікарні, школи і виплату пенсій». Далі в листі йдеться про те, що українці приїжджають до Польщі на кілька місяців, щоби допомогти полякам розвивати країну. «Наші жінки і сестри виконують важку роботу прибиральниць, опікуються дітьми та людьми похилого віку, завдяки чому багато з вас мають можливість працювати на краще оплачуваних роботах та підвищувати рівень і стандарти свого життя. Наші чоловіки працюють на будовах, завдяки чому Варшава чимраз гарнішає, ви їздите щораз кращими дорогами, а ваші діти швидше і дешевше купують квартири. Даємо можливість заробити іншим, будучи клієнтами магазинів, перукарів, лікарів… Заробляємо, але, перш за все, збагачуємо вас», – констатують місце і значення українських працівників для польської економіки та суспільства.

Не можна не звернути уваги на дуже тонкий натяк, що таке ставлення до українців спонукатиме останніх обирати для роботи інші країни (про таку небезпеку «Голос України» писав у попередніх матеріалах з посиланням на польських експертів та роботодавців): німці заздрять полякам через це, і тому вже з січня 2020 року відкриють для українців свій ринок праці, а їхнє місце займуть люди з інших країн, не лише з Європи, а й з Азії та Африки (ще один «страх», яким живе польське суспільство в контексті кадрового голоду).

Автори листа пояснюють, що українці обирають для роботи саме Польщу «не тільки тому, що ми слов’яни і християни», а також, що їдуть сюди не з доброго життя, а з країни, «де тривають війна та економічна криза, а багато людей не мають роботи і грошей на утримання своїх родин».

У заключній частині звернення ситуацію українських працівників у Польщі прирівнюють до «ситуації мільйонів поляків, котрі виїхали на роботу до інших країн, інколи на кілька років, щоби покращити побут своїх родин у Польщі». Висловивши надію, що поляків, які працюють за кордоном, «ніхто не ображає» і «ніхто на них не нападає», автори листа бажають їм, щоби ніхто до їхніх помешкань не кидав «підпалених пляшок з бензином і щоб вони живими і здоровими повернулися додому».

Інцидент не залишився непоміченим також у Посольстві України в Республіці Польща, котре заявило про «однозначне засудження ганебного і небезпечного вчинку проти громадян України, які легально працевлаштовані на будівництві метро у Варшаві і сумлінно роблять добру справу для мешканців столиці Польщі». Українське дипломатичне представництво звернулося до поліції та інших органів влади з проханням «з’ясувати всі обставини злочину, знайти і притягти винних до відповідальності, а також запобігати подібним інцидентам у майбутньому».

Водночас дипломати через соціальні мережі нагадують українцям, яких у Польщі, лишень за приблизними підрахунками, понад один мільйон, «у разі потрапляння в надзвичайні ситуації на території Польщі, невідкладно звертатися до посольства чи консульських установ в Польщі». При цьому наголошується, що «в цьому конкретному випадку консульський відділ посольства досі не отримав жодного звернення від потерпілих громадян України». Проте «справа перебуває на контролі консульського відділу посольства України у Варшаві».

Фото зі сторінки ЦМРіКП у Фейсбуці.