Коли у селі Самчики, що у Старокостянтинівському районі на Хмельниччині, художники взялись популяризувати місцевий розпис, не могли навіть уявити, що за доволі короткий строк це приведе до того, що саме він зробить їхнє село відомим на всю країну.

Займатись розписом у селі почали ще у середині минулого століття, коли тут працювала невеличка виробнича артіль. Зроблені там речі розписували у народному стилі. Згодом артіль розпалась, але про розпис місцеві художники не забули. Кілька десятиліть поспіль вони навчали його дітей у місцевій художній школі. Час не був втрачений даремно: з роками техніка набула тих характерних ознак, що вирізняє її серед інших. Але поширити розпис за межі рідного села та області не вдавалось. І тільки завдяки старанням місцевих майстрів — ентузіастів Олександра Пажимського, Сергія Касьянова, Віктора Раковського — зберігали його довгі роки.

А не так давно завдяки проекту «Нове життя Самчиківського розпису», який почала активно просувати мистецька ініціатива «UAмaze», вдалось отримати грант від Українського культурного фонду. І стався справжній мистецько-інформаційний вибух.

У рамках цього проекту самчиківські майстри розписали фасад Київської театральної школи-студії, їдальню в будинку людей похилого віку у Макарівському районі на Київщині та приміщення Київського міського клінічного онкологічного центру. Так яскраві барви самчиківських художників почали відкриватись світу. Стало очевидним, що цей розпис не поступається знаменитому Петриківському. Тож тепер фахівці працюють над тим, щоб внести цю унікальну техніку до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, а в подальшому — і до списку ЮНЕСКО.

Після старту у столиці проект розгорнувся і у самих Самчиках. Туди приїхали київські художники-волонтери, котрі взялись розписувати сільські будівлі. Буйні квіти «розцвіли» не лише на хатах місцевих жителів, а й на адміністративних будівлях, кафе і навіть зупинках. Так народжене тут мистецтво перетворило Самчики на унікальне арт-село.

У місцевій громаді зрозуміли: це не тільки красиво, а ще й перспективно для села. Адже завдяки мистецькій ініціативі «UAmaze», Всеукраїнській асоціації гідів та Хмельницькому обласному науково-методичному центру культури і мистецтва Самчики внесли до переліку вітчизняних туристичних об’єктів. Тож тепер торувати туди дорогу можуть не тільки ті, хто прагне відвідати майстер-класи, а й численні туристи.

Одними з перших, хто на початку липня приїхав у населений пункт, стали гіди, які також відвідали майстер-класи та познайомились із Самчиками. Отримавши цікавий досвід, тепер вони повертатимуться сюди із туристами. Тож люди сподіваються, що на своїх будинках вони намалювали не просто квіти, а гарне майбутнє для свого села.

Фото з інтернет-ресурсу.