На знімку: Олександр Донець і Василь Стадник дуже задоволені — у господарстві підготувалися до жнив добре, погода сприяла, тож і врожай одержали напрочуд гарний.

Фото автора.

У ТОВ «Агрофірма імені Чкалова», що на Кіровоградщині, найкраще вродила пшениця сорту Мулан четвертої репродукції — до 70 ц/га. Не набагато відстає Чигиринка, намолоти якої сягали місцями 66 ц/га.

«Ці сорти виручили нас і торік, коли опадів було значно менше», — зауважує головний агроном господарства Василь Стадник.

Варто зазначити, що в господарстві такі високі врожаї одержують, сіючи аж ніяк не елітне насіння. І навіть не першої репродукції. Тамтешня родючість земель теж невисока, адже поля розташовані на рекультивованій території колишньої шахти. Її порожнини заповнені водою, у результаті подекуди ґрунт просідає.

«Такі врожаї переважно внаслідок рясних опадів. Таких дощів я не бачив тут протягом п’яти років, що тут працюю», — розповів керівник підприємства Олександр Донець.

«Погодні умови для вирощування пшениці були дуже сприятливі, — погоджується головний агроном. — Крім того, торік посіяли пшеницю в оптимальні строки. З осені вона добре розкущилася. Узимку була порівняно тепла погода з великою кількістю снігу. Це посприяло нормальному збереженню сходів. Весна ж була затяжною, без різкого переходу в літні температури. За цей час розкущилися ті рослини, які не встигли зробити це восени, тож період вегетації проходив нормально. До того ж чітко дотримувалися всіх складових аграрної технології. Зокрема, внесли чимало, по 100 кг на гектар, азотних добрив...»

Крім того, у господарстві ефективно працювали з кадрами. Добре організували підготовку техніки і якісний ремонт у будь-яку пору доби головний інженер Володимир Тібекін і бригадир тракторної бригади Павло Потапенко. Останній під час жнивних робіт постійно в полі. Завжди знайде вихід з будь-якої непередбачуваної ситуації, вміючи організувати людей.

Серед кращих водіїв керівництво відзначає Сергія Рожкова, Миколу Курія та Сергія Райка. На перевантажувачах добросовісно працювали Владислав Дзиндзюра та Іван Жосу. Вправно зважувала і приймала зерно Ірина Притолюк. А слюсар току Володимир Бондар якісно очищає зерно, яке використовуватиметься як майбутній посівний матеріал.