Листопад 1991 року. Київ, напередодні Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України і виборів Президента України.
 


1 грудня 1991 року. Луцьк, голосування на Всеукраїнському референдумі щодо проголошення незалежності України і виборах Президента України.

Фото Михайла САЧКА.

21 липня країна обиратиме новий склад законодавчого органу. Ми голосуватимемо не просто за новий склад Верховної Ради, а насамперед за людей, які писатимуть закони, за якими житиме кожен із нас і держава загалом. Тож важливо обрати не просто нових лідерів, а фахівців у тій чи іншій сфері. Оскільки вибори здійснюються за змішаною пропорційно-мажоритарною системою, на дільниці громадянам видаватимуть два бюлетені. В одному маємо поставити спеціальну позначку «+» або «V» навпроти партії, за яку голосуємо, в іншому зробити те саме проти прізвища мажоритарного кандидата, який може бути як самовисуванцем, так і представляти якусь політичну силу. Якщо на виборчому бюлетені буде зроблено більш ніж одну позначку або не поставлено жодної, то такий виборчий бюлетень вважається недійсним.

Довідково

У разі якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, з проханням видати інший виборчий бюлетень. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на неправильно заповнений і лише раз. Повторна видача виборчого бюлетеня замість неправильно заповненого не допускається.

Попередні, президентські, вибори були визнані і вітчизняними експертами, і міжнародними спостерігачами найдемократичнішими та такими, що відповідали європейським стандартам. Завдання нової влади — дотриматися цієї високої планки. Для забезпечення правопорядку під час проведення виборів буде залучено понад 131 тисячу правоохоронців, з яких майже 74 тисячі — це працівники поліції. 47 тисяч поліцейських охоронятимуть виборчі дільниці, ще понад 10 тисяч — патрулюватимуть території населених пунктів. На цей період створено достатню кількість слідчо-оперативних та вибухотехнічних груп, передбачено необхідні резерви, повідомили в прес-службі Національної поліції.

Нагадаємо, 21 липня дільниці будуть відкриті   з 8-ї ранку до 20-ї години. Громадяни, які залишаться на дільниці після її закриття, все одно зможуть здійснити волевиявлення. Для отримання бюлетенів виборцю потрібно пред’явити документ, що посвідчує особу. Це може бути: паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) або військовий квиток (лише для військовослужбовців строкової служби).

До речі, проголосувати зможуть і люди, які перебувають в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах. Для забезпечення голосування засуджених утворено 136 спецдільниць. Орієнтовна кількість виборців на них становить 52,2 тис. осіб.

Натомість ЦВК не створила спеціальні виборчі дільниці для військовослужбовців, які несуть службу на сході країни. Тож практично єдиним механізмом для здійснення волевиявлення для них була зміна місця голосування (термін сплив 15 липня). Але в умовах несення служби це доволі складно реалізувати.

Тим часом, як повідомляють наші власні кореспонденти в регіонах, правоохоронців Прикарпаття з 15 липня переведено на особливий режим служби. У чіткій взаємодії працюють підрозділи Національної поліції та Нацгвардії. Створено резерви з числа спецпідрозділів — на випадок можливого погіршення оперативної обстановки, провокативних дій, які нестимуть загрозу вільному волевиявленню, інформує Людмила СТРАЖНИК.

У Кіровоградській області всі підрозділи управління ДСНС також переведені на посилений варіант несення служби. Загалом на всіх виборчих дільницях області чергуватимуть у складі пожежних постів 1028 співробітників ДСНС. У день проведення виборів на цілодобовому чергуванні перебуватимуть 401 чоловік та 106 одиниць пожежно-рятувальної техніки. Крім того, чергуватимуть два піротехнічних відділення та будуть виставлені кущові пости радіаційно-хімічної розвідки у Кропивницькому, Голованівську та Олександрії, повідомляє Петро МЕЛЬНИК.

Тим часом у Рівненській області, пише Олександра ЮРКОВА, 6563 виборці змінили місце голосування, при цьому в Рівному — 1970 виборців. Загалом по країні цим правом скористалися 280922 осіб.

Вл. інф.