Це з урахуванням борошна. Таку інформацію поширило Мінагрополітики з посиланням на офіційні дані Державної фіскальної служби.

Найбільше за межі держави було реалізовано кукурудзи — 29 млн 822 тис. тонн. Пшениці і суміші пшениці та жита продали 15 млн 579 тис. тонн, ячменю — 3 млн 692 тис., жита — 87,8 тис., інших зернових — 815 тис. тонн. Борошна поставили 301,3 тис. тонн.

Варто зазначити, що такий прорив став можливим за рахунок експортованої за цей період кукурудзи, яка користувалася значним попитом за кордоном, зокрема в Євросоюзі. Її експорт порівняно з попереднім маркетинговим роком зріс на 12 млн тонн. Тож українські аграрії цьогоріч розширили площі під цією, дуже прибутковою нині культурою до 4,8 млн га. Торік королеву ланів збирали з майже 4,6 млн га.

Серед плюсів подібних експортних рекордів — валютні надходження до країни. За цим показником аграрна галузь зараз серед лідерів. З мінусів — наша держава залишається постачальником сировини, бо особливого попиту на харчові продукти з України на світовому ринку не спостерігається. Вирощене на вітчизняних ланах переробляється за кордоном, там створюються додана вартість і додаткові робочі місця. До того ж за межі держави «тікає», приміром, і зерно високої якості, на що часто нарікають виробники хліба. Також скаржаться на нестачу жита, експорт якого за минулий маркетинговий рік зріс більш як удвічі. І ця тенденція видається дивною. Адже якщо не так давно ми купували його в Білорусі, то зараз для випічки хліба імпортуємо звідти житнє борошно, бо сусіди таке зерно продавати нам перестали. Натомість переробляють жито на своїх потужностях, залишаючи в себе додану вартість.