Вікторія Кулик під час виступу на антирейдерському форумі в Києві.

Рейдерська схема заволодіння чужим бізнесом набула поширення в країні. Недобросовісні державні реєстратори переписують бізнес справжніх власників на рейдерів. Чим закінчилася така історія на Вінниччині з фермерським господарством «Дар’я і Я»?

Підозрюваних у відбиранні бізнесу у фермерів Вікторії і Дмитра Куликів затримали. До рук поліції вони потрапили під час вимагання у фермера з іншого району 240 тисяч доларів. У процесі досудового розслідування слідчі перевірили на можливу причетність до інших аналогічних злочинів. Саме тоді Кулики впізнали двох із трьох затриманих.

Як пояснила пані Вікторія, це ті самі люди, які в них теж вимагали гроші. Коли відмовилися платити, приїжджали відібрати техніку. Охорона завадила це зробити. Охоронцям теж знайомі обличчя підозрюваних. Вони вже дали щодо цього свідчення.

Надалі стався дивний збіг обставин. Після того як вимагачі не отримали від фермерів ні грошей, ні комбайнів і тракторів, хтось спалив три їхні іномарки. Спочатку вогнем було знищено дві машини. Через півтора місяця — ще одну. Пожежа ставалася в то самий час — о 3-й годині ночі.

Вам не страшно?

Як відбирали бізнес Куликів, а потім вимагали за його повернення викуп, як спалювали транспорт, про це та інші подробиці кримінальної історії розповіла «Голосу України» Вікторія Кулик.

До речі, про це саме жінка говорила у своїх виступах на двох зібраннях — нараді фермерів і антирейдерському форумі, що відбувалися в Києві. У них брали участь підприємці, правоохоронці, активісти. Пропонували створити робочу групу для вироблення механізмів протидії рейдерству.

Наголошувалося, що «віджимання» бізнесу, зокрема, силами недобросовісних державних реєстраторів, стало в країні поширеним явищем.

Після виступів Вікторії Кулик на цих зібраннях присутні ставили їй однакове запитання:

— Вам не страшно?

— Страшно, але що робити? Змушені боротися, — говорила жінка.

Вона згадує їдкий запах диму в косах двох своїх донечок, які з переляку тулилися до мами, їхні заплакані очі.

Під час однієї з пожеж вогонь перекинувся на балкон сусідньої квартири. Кулики змушені були відшкодувати завдані збитки.

Загляньте в реєстр, там для вас — сюрприз

Фермерське господарство «Дар’я і Я» невелике — обробляють 600 гектарів орендованої землі, це паї селян одного з населених пунктів Барського району. Вікторія Кулик власниця господарства, її чоловік пан Дмитро — директор. Їм допомагають у роботі близькі родичі.

Після 8-ї години вечора 30 грудня 2018-го на телефон брата Вікторії зателефонував невідомий. Єхидно привітав з прийдешнім Новим роком і порадив заглянути в Держреєстр юридичних і фізичних осіб. Сказав, що на Куликів чекає сюрприз.

— Від побаченого в нас був шок, — продовжує співрозмовниця. — Там значилося, що власником нашого господарства вже є зовсім інша особа — Любчецко Лаура. Вирішили зателефонувати жінці. І тут знову шок — номери телефонів, а також інші дані в реєстрі залишилися наші. Жінки із зазначеним прізвищем поліція не знайшла в жодній базі даних. От як виходить — людини не існує, а бізнес на неї переписали.

Фермери повернули свою власність через Мін’юст. Саме в той час, коли вирішували питання про повернення господарства, на них чинили тиск зловмисники. Тоді ж спалили автомобілі.

У заяві до Мін’юсту Кулики просили також покарати реєстратора, який відібрав їхню власність. Однак у міністерстві відмовили в розгляді цього питання. Власність повернули, а в проханні покарання відмовили. Таку відповідь отримали фермери.

Контору створили за підробленими документами

Пізніше пані Вікторія неодноразово чула прізвище реєстратора, якого «пожаліли» у міністерстві. За її словами, він представляє комунальне підприємство (КП) «Реєстраційний центр нерухомості та бізнесу».

Під час антирейдерського форуму, на якому виступала постраждала фермер Вікторія Кулик, прозвучала інформація, що назване КП, створене за підробленими документами, зареєстровано в сільраді, якої... не існує. Однак документи на право здійснення важливої діяльності отримало. Його державний реєстратор уже навідбирав активів у власників на десятки мільйонів гривень.

Нині діяльність реєстраційного центру розслідує поліція. Цю інформацію Вікторія Кулик також дізналася в столиці. Її озвучили присутні на зібранні правоохоронці.

Можемо повернути за півціни

Ще до звернення зі скаргою в Мін’юст про незаконне внесення змін у документи фермерського господарства «Дар’я і Я» Куликам пропонували... викупити свій бізнес. Назвали суму — 200 тисяч доларів. Під час зустрічі зі своїми кривдниками ті «змилостивилися» над жертвою — знизили ціну на половину, тобто до 100 тисяч доларів.

Скаргу Куликів розглядали на засіданні обласної комісії з протидії рейдерству. На зібранні була присутня заступник міністра юстиції. За фактом крадіжки бізнесу голова антирейдерської комісії, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко провів прес-конференцію. Ознайомившись з документами, назвав схему кримінальною. Від початку до кінця. Звернувся з проханням до правоохоронців детально розслідувати справу. Представниця Мін’юсту, яка брала участь у засіданні обласної антирейдерської комісії, сприяла Куликам у поверненні власності.

Напередодні жнив слідчий попередив фермерів Куликів про необхідність посилення охорони вирощеного врожаю.

— Мабуть, щось знають, коли так говорять, — повідомила Вікторія.

Вінницька область.

Коментар

Вадим Кобзар, прес-офіцер відділу комунікації Національної поліції у Вінницькій області:

— Поліція працює з чотирма підозрюваними особами. Для трьох суд обрав запобіжні заходи. Четвертий перебуває в лікарні. Усім їм оголошено про підозру за низкою статей Кримінального кодексу України. За такі правопорушення передбачено покарання до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото надано автором.