Кожен мав змогу подати сім заяв про вступ на чотири спеціальності. Вони розглядалися відповідно до пріоритетності, визначеної абітурієнтом. Завтра в особистому електронному кабінеті вступника статус тієї заяви, за якою він пройшов на бюджет, зміниться на такий: «рекомендовано до зарахування». Після того щасливчик має виконати вимоги до зарахування — до 18-ї години 31 липня особисто подати до вишу шкільний атестат та інші оригінали своїх документів. Якщо не встигне — втратить бюджетне місце. На цьому етапі у нього вже немає вибору: якщо вступник відмовиться здобувати диплом у виші, до якого його «рекомендувала» система електронного вступу, позбудеться можливості навчатися за державний кошт.

Якщо абітурієнт не потрапив на бюджетне місце до жодного з вишів, 26 липня в його електронному кабінеті навпроти всіх семи заяв залишиться статус «допущено до конкурсу». Тоді він автоматично братиме участь у конкурсі на контракт. Якщо пройде до кількох вишів, зможе обрати будь-який.

Зарахування першокурсників, які навчатимуться за бюджетний кошт, має відбутися до 12-ї години першого серпня. До цього часу в електронному кабінеті вступника навпроти відповідної заяви з’явиться статус: «включено до наказу».

У МОН нагадують: пільговики, які пройдуть на контракт (зокрема, абітурієнти з окупованих територій), а також вступники з пріоритетних для держави спеціальностей мають право бути переведеними на місця державного замовлення. За словами директора директорату вищої освіти Олега Шарова, «переведення на вакантні місця державного замовлення у вишах проводиться до 9 серпня 2019 року».

Чимало вступників з окупованих територій скористалися системою спрощеного вступу (без ЗНО) через центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Цього сезону вони працюватимуть до 26 вересня. Один із таких центрів створено на базі Київського національного економічного університету.

«Цьогоріч до нас звернулися 49 вступників з АРК, половина з них — це кримські татари. У навчанні в анексованому Росією Криму вони не бачать перспектив, — каже заступник голови приймальної комісії КНЕУ Андрій Поплюйко. — Кількість таких абітурієнтів весь час зростає. Торік їх було 29, позаторік — 32». Вони вступають до вишу в межах спеціальної квоти (квоти-2) на навчання за державний кошт. Якщо не встигнуть це зробити вчасно — мають шанс потрапити на контракт і одразу бути переведеними на бюджетне місце. Зарахування на навчання коштом фізичних та юридичних осіб у закладах вищої освіти триватиме аж до 30 вересня.