Учора Борис Джонсон мав офіційно замінити на посаді прем’єр-міністра Великої Британії Терезу Мей. Напередодні нового лідера консерваторів у Твіттері привітав Президент України Володимир Зеленський і побажав йому успіхів. Глава нашої держави також зазначив, що чекає на першу двосторонню зустріч та залишається рішуче налаштованим на подальший розвиток українсько-британських відносин.

Зауважимо, Бориса Джонсона вважають надійним другом України. Він неодноразово бував у Києві й брав участь у конференціях з українських реформ, у ході яких наголошував на готовності допомогти нашій країні. У питаннях, пов’язаних із російською агресією, Борис Джонсон щоразу однозначно висловлював підтримку, наголошуючи на тому, що Крим — це Україна.

Колишній мер Лондона та екс-міністр закордонних справ очолив уряд на тлі кризи в питанні виходу Великої Британії із ЄС. Сам він є палким прихильником «розлучення» і вже заявив, що Brexit відбудеться 31 жовтня — з угодою чи без неї. У зв’язку з цим двоє міністрів — фінансів та юстиції — уже повідомили про намір піти у відставку. У британському парламенті існують доволі численні групи депутатів, які налаштовані заблокувати вихід Великої Британії з ЄС без угоди. Багато хто в цій ситуації не бачить жодної іншої перспективи, ніж проведення дочасних парламентських виборів.

Та в спадок від Терези Мей Борис Джонсон отримав не лише проблему з Brexit, а й загострення відносин з Іраном. Цього тижня у британському парламенті, а також перед послами ЄС у Брюсселі звучала ідея Лондона про створення військово-морської місії під керівництвом Європи для забезпечення безпеки перевезень через Ормузьку протоку. Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Euractiv, Франція, Італія і Данія підтримують таку пропозицію британців. Високопоставлений німецький дипломат в Берліні сказав, що міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас тісно спілкується зі своїми британськими та французькими колегами, щоб «зробити внесок в безпеку» Перської затоки, в тому числі в галузі безпеки на морі. Водночас Велика Британія наголошує, що ідея місії під керівництвом Європи відокремлена від кампанії США стосовно максимального тиску на Іран. Нагадаємо, нещодавно у Вашингтоні заявили про наміри створити міжнародну коаліцію для патрулювання вод Перської затоки. Таке рішення було прийнято через блокування Іраном вільного судноплавства в Ормузькій протоці.

Тим часом на тлі напруження відносин між Заходом та Іраном зросли ціни на нафту. Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com, повідомляє Укрінформ. Вартість бареля вересневої нафти Brent становила $64,06, барель вересневої нафти WTI торгувався по $57,02; попередні торги по еталонах завершилися на рівні $63,83 і $56,77 відповідно.