Такий вигляд повинна була мати мозаїка Володимира Патика після реконструкції колишнього магазину «Океан».

Львів ініціюватиме зміни до законодавства про охорону пам’яток архітектури

Львівська міськрада робить усе можливе, щоб знищену під час реконструкції магазину «Океан» мозаїку лауреата Шевченківської премії, почесного громадянина Львова Володимира Патика відновити. Це великий удар по іміджу міста і репутації будівельної галузі загалом, вважають у міськраді. З цього приводу проведуть ще один круглий стіл, бо вандалізм має бути покараний, а мистецький твір відновлений. До обговорення цієї актуальної теми приєднається Спілка архітекторів. Такий лейтмотив і зустрічі міського голови Андрія Садового з реставраторами та художниками Львова.

«Законодавство України в таких випадках не передбачає покарань, тому Львів від імені громади звернеться до нового парламенту з пропозицією ініціювати такі зміни в законі», — каже Андрій Садовий. І нагадує, що в Україні ще не було прецеденту, щоб когось покарали за нищення пам’яток архітектури.

«Відповідальність забудовника має бути суворою, щоб такі випадки в майбутньому не повторювались, — прокоментував ситуацію виконавчий директор Асоціації забудовників Юрій Мартинюк. — Але якщо забудовник не мав таких зобов`язань, то треба говорити про те, хто мав би таким подіям запобігти».

Нагадаємо, Володимир Патик — унікальний художник. Його мозаїка з колишнього магазину «Океан» має велику мистецьку цінність. Мистецтвознавець Юрій Островський повідомив, що 10—11% мозаїки збережено. Схильний до думки, що є можливість відтворення мозаїки, і син митця Олег Патик. Цю тему можна обговорити з учнями художника, які працювали над твором. Питання — лише у фінансуванні. Нині всі роботи на об’єкті зупинені. Сесія міськради збирається винести ухвалу про скасування оренди на землю.

Ця історія — хороший урок і для міської влади, і для забудовників. Тим часом, як повідомила прес-служба міськради, управління охорони історичного середовища Львова подало 30 об’єктів мозаїки на внесення до списку пам’яток міста.

Львів.

Фото прес-служби міської ради.