Річ у тім, що паливо для Луганської ТЕС завозиться з шахтоуправління «Обухівське», яке належить корпорації ДТЕК, як і сама електростанція. Однак вугледобувне підприємство розташоване в Ростовській області, і для того щоб відправити паливо на ТЕС на українську територію, потрібно отримати квоту Міністерства економічного розвитку Російської Федерації. Вугілля марки «антрацит» потрапило до переліку товарів, які можна імпортувати або експортувати в Україну лише на підставі окремих дозволів. Однак такі квоти від уряду РФ Донбаська паливно-енергетична компанія досі не отримала, отже, поставок вугілля на Луганську ТЕС з початку червня не відбувається.

А це катастрофа. Наявна схема електричної мережі не дає змоги забезпечити електропостачання споживачів області без генерації Луганської ТЕС. Під час бойових дій електричні мережі Луганщини були пошкоджені, і зв’язок з Об’єднаною енергетичною системою України здійснюється лініями 110 кВ з Харківської та Донецької областей. Але їхня пропускна здатність становить лише 110 МВт, водночас поточний рівень споживання електроенергії підприємствами та населенням Луганщини значно більший — до 220 МВт. Дефіцит потужностей — приблизно 50%.

За словами директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталія Сурая, обласна влада вже звернулися до Прем’єр-міністра України з проханням обговорити питання роботи Луганської ТЕЦ на рівні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і терміново прийняти рішення з приводу покладання спеціальних обов’язків на НАК «Нафтогаз України» щодо ціноутворення для ТЕЦ на період спалювання газу як палива. Бажано, щоб у цей період тариф покривав собівартість електроенергії.

Фото: Луганська обласна державна адміністрація (Facebook).