Він запропонував членам Ради розглянути деякі питання подальшої боротьби з терористичними організаціями Робітничої партії Курдистану, яка має різні відгалуження в Сирії та Іраку, а також необхідність і можливість проведення спецоперації проти її бойовиків, що розташувалися на схід від річки Євфрат у Сирії.

До порядку денного було внесено й інші актуальні для Туреччини проблеми — спір із США про подальші поставки літаків F-35 і пов’язані з цим питання надходження до країни з Росії зенітно-ракетних комплексів S-400.

За підсумками засідання було прийнято декларацію, у якій наголошується, що Туреччина докладе всіх необхідних зусиль для створення так званого «мирного коридору в Сирії», який охоронятиме турецька армія. Реджеп Ердоган зазначив, що необхідність існування такого коридору обумовлена зростанням загроз безпеці Туреччини, що виникли через відсутність владних сирійських структур на територіях уздовж сирійсько-турецького кордону. Цим і користуються терористи, створюючи свої бази в цьому районі.

Рада національної безпеки ще раз підтвердила, що Туреччина продовжить вести рішучу боротьбу проти всіх терористичних організацій, які загрожують країні. Тому дві воєнні операції, що їх збройні сили Туреччини проводять у північній частині Іраку, буде продовжено до повного визволення регіону від бойовиків.

Торкаючись проблем, що виникли у зв’язку з поставками до Туреччини російських зенітно-ракетних комплексів, Рада відзначила: Анкара дуже чутлива до всіх аспектів стратегічного партнерства, а також співробітництва в сфері оборони й безпеки в рамках НАТО. Тому «Туреччина, опираючись на принцип прихильності нормам міжнародного права, дотримується своїх зобов’язань у рамках Північноатлантичного договору, не відступає від двосторонніх угод і очікує на таку саму чутливість від інших союзників».

А міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на прес-конференції в Банкоку, де він був присутній на 52-му засіданні міністрів закордонних справ країн ASEAN, пояснив журналістам, що закупівля S-400 у Росії стосується відносин Туреччини не з НАТО, а тільки із США. І ця проблема вирішуватиметься у рамках двосторонніх переговорів із представниками Вашингтона.