Київ. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова. Завершення вступної кампанії.

Міносвіти планує змінити правила прийому до вишів: скоротити кількість заяв від вступників до бакалаврату із семи до п’яти та зняти обмеження щодо кількості спеціальностей, на які вони зможуть претендувати. Про це розповіла на вчорашній прес-конференції очільниця МОН Лілія Гриневич. Загалом у Міносвіти задоволені підсумками нинішньої вступної кампанії. За словами Лілії Гриневич, цього року рекомендації до зарахування на місця державного замовлення отримали 60 354 вступника (на базі 11 класів повної загальної середньої освіти), з яких до 1 серпня підтвердили намір навчатися 87,1 відсотка, тобто 52 561 вступник. Крім того, 8 850 бюджетних місць було виділено у військових навчальних закладах та військових підрозділах звичайних вишів.

«Є позитивна тенденція: кількість електронних кабінетів та кількість вступників збільшилася, проте зменшилася кількість заяв, які вони подавали», — зазначила Лілія Гриневич.

На її думку, це свідчить про те, що абітурієнти краще зорієнтовані та «більш сфокусовані на тому, куди вони хочуть вступати». Як відомо, за підсумками вступної кампанії найпопулярніші виші отримують додаткову кількість бюджетних місць — відповідно до принципу «місце йде за студентом».

За словами міністра, 75,4% абітурієнтів отримали рекомендації до зарахування саме в тих вишах, куди вони мріяли потрапити (у заявах вступників ці навчальні заклади було визначено як перший або другий пріоритет). «Механізм широкого конкурсу повністю себе виправдав», — підсумувала Лілія Гриневич.

Вона оприлюднила Топ-5 вишів за обсягами державного замовлення, до якого увійшли Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет імені Івана Франка та Харківський національний університет імені Н. В. Каразіна. Найбільше за наслідками вступної кампанії збільшили (порівняно з очікуваними) обсяги держзамовлення КНУ, Харківський політех, Вінницький педагогічний університет, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка та Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Найвищі конкурси спостерігалися на найпрестижніших спеціальностях. Зокрема, найвищі прохідні бали фіксували на таких спеціальностях, як: міжнародне право та міжнародні відносини, міжнародні економічні відносини, стоматологія, політологія тощо.

На відміну від минулих років, цього разу абітурієнти практично не скаржилися на погану роботу системи електронного вступу. За словами заступника директора ДП «Інфоресурс» Дмитра Єльченка, вона працювала стабільно і надійно. Навіть 10 липня — у день, коли вступники подали найбільшу кількість заяв (203 356) — Єдина державна електронна база з питань освіти працювала без збоїв. За його словами, цього року в середньому вступники подавали по чотири заяви, хоча мали змогу подати по сім. Лише на контрактну форму навчання подавалися 29% абітурієнтів, решта хотіли скористатися можливістю потрапити на бюджет. Нагадаємо, що зарахування контрактників триватиме до 30 вересня включно, хоча виші можуть на свій розсуд дещо скоригувати ці терміни.

За словами генерального директора директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олега Шарова, міністерство планує розширити започатковану цього року практику першочергового зарахування на бюджет вступників, які погодяться певний час відпрацювати в селах або селищах міського типу. Йдеться про тих, хто опановуватиме медичні й педагогічні спеціальності. Таких абітурієнтів на конкурсних засадах обиратимуть облдержадміністрації й укладатимуть з ними угоди. Цьогоріч, за словами Олега Шарова, відповідною можливістю скористалися лише 10 областей.

Нові правила вступу оприлюднять для громадського обговорення вже наступного тижня. Серед інших новацій — розширення практики застосування технологій ЗНО на етапі вступу до магістратури. Зокрема, за словами Лілії Гриневич, з 2020 року зросте перелік спеціальностей, які передбачатимуть єдиний вступний іспит з іноземної мови. До слова, цього року такий іспит завалила мало не третина потенційних магістрів, тому всім охочим дозволили його перескласти 5 листопада.