Цьогоріч його організували за підтримки Західноукраїнського ресурсного центру у рамках програми USAID Dobre.

Кулінари з 11 населених пунктів громади презентували страви, притаманні саме їхній місцевості. Для гостей підготували дегустації, виступи місцевих етнічних колективів, а ввечері запалили ватру. «Ми залучили експертку та дослідницю української кухні Олену Брайченко та відшукали етнострави. Дуже важливо, щоб їх готували з якісних екологічних продуктів та з дотриманням усіх санітарних норм», — сказав програмний спеціаліст програми Dobre Андрій Мартишко.

Понад 200 страв можна було продегустувати та записати їхні автентичні рецепти. Наприклад, жителі села Сновидів, яке розташоване на Дністрі, презентували квашену, тушковану і смажену рибу. А село Соколів пригощало гостей супом із квашеного буряка та з балабухами — це кульки з борошна, картоплі та сиру. А ще тут можна було спробувати шупеню (страва з квасолі, кукурудзяного борошна та шкварок) та голубці з жовтвила (його листя дуже схоже на щавель).

«Етно-гастрономічний фестиваль у Золотопотіцькій громаді — не просто свято їжі у День громади. Мені він подарував особливо «смачні» емоції: я неначе побувала на подібному святі у своєму рідному селищі на Харківщині, водночас побачила і дізналася багато нового. У нас дуже багато спільного, я б навіть сказала — однакового, але у кожного є щось своє, особливе», — сказала гостя з Харківської області Оксана Дудник.

Золотопотіцька громада має чималий туристичний та рекреаційний потенціал. Залишки місцевого замку XVI століття, який належав роду Потоцьких, палац тутешнього магната Гнєвоша, особлива природа Дністровського каньйону та каскад водоспадів у селі Русилів. У громаді є з десяток «зелених» садиб та дві турбази.

«Хочу подякувати програмі Dobre за підтримку нашого фестивалю. Їхні фахівці консультували нас, а у рамках співпраці закупили намети, мобільні лавки та обладнання, щоб ми організували фестиваль на високому рівні», — сказав голова громади Ростислав Кушик.

Також було представлено промоційний ролик Золотопотіцької громади, створений за підтримки програми Dobre. Захід відвідали понад тисяча місцевих мешканців та гостей з різних регіонів України.

Фото надано Михайлом Цьомиком,

координатором комунікації децентралізації в Західній Україні

Українського кризового медіа-центру.