Голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко (п’ятий праворуч) із громадськими активістами — учасниками наради.

Площа всіх лісів регіону — 687,9 тисячі гектарів. Із них 588,9 тисячі гектарів (або 87,1 відсотка) належить підприємствам обласного управління лісового і мисливського господарства. Решта — в постійному користуванні Мінекології, Міносвіти, Міноборони і землі запасу.

Доречно додати, що природно-заповідний фонд займає 182,4 тисячі гектарів, або 14 відсотків території області.

У тринадцяти адмінрайонах діє два десятки державних лісових господарств. Торік заготовлено 1 мільйон 171 кубометр ліквідної деревини, з них ділової — 411 тисяч кубометрів. Ще одне: загальний запас деревини в області становить понад 270 мільйонів кубометрів. І якщо середній запас деревної маси на гектарі в Україні — 186 кубометрів, то на Закарпатті — 350. Тож закарпатський ліс — коштовна перлина держави, яка має здатність оновлюватися.

Тому логічно, що новопризначений керівник області Ігор Бондаренко ініціював обговорення питання розвитку лісової галузі з екологами, громадськими активістами і науковцями. Зустріч, участь в якій узяли, крім лісівників та економістів, начальники обласних управлінь Національної поліції, СБУ і патрульної поліції, повинна виробити і привнести нові підходи у використанні найціннішого природного ресурсу Закарпаття.

— Лісове господарство — ключова бюджетоутворююча галузь Закарпаття, в якій задіяні десятки тисяч людей, — цитує І. Бондаренка прес-служба ОДА. — А Карпати — природне багатство не тільки нашої області та України, а й усієї Європи. Водночас стільки скарг і претензій, як до ведення лісового господарства, не має жодна інша галузь Закарпаття. Це і незаконні рубки, і неефективне господарювання, і корупція, і відвертий кримінал... Хочу сказати чітко: підхід до розвитку лісової галузі в області має бути змінений. І я закликаю екологів, науковців, громадських активістів, небайдужих громадян допомогти облдержадміністрації навести тут лад своїми конкретними пропозиціями.

Далі відбулася жвава і продуктивна дискусія, під час якої з уст багатьох про-звучало, що причиною незадовільного стану галузі є відсутність господарського підходу з боку нинішнього керівника Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства Валерія Мурги. Активісти висловили бажання запросити його на наступну зустріч для звіту про роботу.

Керівники силових структур запевнили, що в межах своєї компетенції максимально сприятимуть розкриттю злочинів у лісовій сфері та відкриті до спілкування з громадським активом.

«Є порозуміння. Тож чекаємо на вашу підтримку», — підбив підсумки зустрічі голова ОДА Ігор Бондаренко. І доручив створити робочу групу, до складу якої треба запросити, крім учасників заходу, представників Карпатського біосферного заповідника, керівництво обллісмисливгоспу і журналістів. Засідання робочої групи заплановано провести вже наступного тижня.

Ужгород.

Фото прес-служби ОДА.