Проблеми національної безпеки і оборони України, які загострилися після окупації Росією українського Криму та Донбасу, засвідчили нагальну потребу дослідження проблематики інформаційних та гібридних війн. У цьому контексті привертає увагу своєю надзвичайною актуальністю монографія, яка видрукувана Національною академією державного управління при Президентові України «Національна безпека в умовах інформаційних та гібридних війн» (за заг. ред. В. Куйбіди і В. Бебика. — Київ: НАДУ, 2019. — 384 с.).

Насамперед це пов’язано з формуванням сучасного інформаційного суспільства, яке не тільки «модернізувало» політичну, економічну, соціальну, гуманітарну та безпекову сфери суспільства, а й удосконалило технології і техніки інформаційних та гібридних війн.

Ці суворі реалії привели від віртуальних зіткнень в інформаційному просторі до цілком реальних бойових дій з використанням ракет, артилерії, танків і БМП. Як наслідок, десятки тисяч убитих і поранених, мільйони біженців, зруйнована російським агресором інфраструктура окупованих регіонів.

У цьому зв’язку викликає повагу успішне розв’язання авторами монографії питань теорії і практики інформаційних та гібридних війн, технологій і методів протидії агресії ворога, нейтралізації його спеціальних інформаційних кампаній, спеціальних інформаційних операцій та спеціальних інформаційних впливів.

Вагомий інтерес становить дослідження авторами монографії змісту таких наукових категорій, як: національні інтереси, національна та державна безпека, інформаційна безпека, інформаційні війни, гібридні війни, спеціальні (інформаційні, політичні, економічні, фінансові) операції, інформаційний тероризм, інформаційно-психологічні впливи, технології протидії інформаційній та гібридній війнам.

Серед авторів видання — відомі політологи, соціальні філософи, психологи, військові, фахівці із соціальних комунікацій, публічного управління та адміністрування, роботи яких системно узгоджені і впорядковані, що робить монографію корисною в ідейно-теоретичному та науково-методологічному плані.

Рецензована монографія заслуговує на максимальне поширення серед співробітників Ради національної безпеки і оборони, Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Міністерства оборони України,  Міністерства закордонних справ України та інших профільних державних установ і організацій.

Безумовно, ця книжка буде корисна народним депутатам України, профільним комітетам Верховної Ради України, докторантам і магістрам з політичних наук, публічного управління, воєнних наук, розвідувальної діяльності, міжнародних відносин та суспільних комунікацій.

Євгенія МАКАРЕНКО, доктор політичних наук, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.