Гощанський селищний голова Микола Панчук і в.о. керівника відділу стратегічного розвитку Анастасія Сухляк.

Для цього у 2017 році створили відділ стратегічного розвитку. Його фахівці пишуть проекти, на які зазвичай не вистачає коштів у селищному бюджеті. Йдеться про культурні, освітні, екологічні заходи, промокампанію селища, інноваційні технології та енергозбереження.

— Створення відділу виправдало себе: за час його роботи вдалося залучити додатково понад 5,5 мільйона гривень. Йдеться про добудову нового корпусу Гощанського ясла-садка «Малятко», створення платформи Open Hub, розвиток туризму та інші проекти, — розповідає Гощанський селищний голова Микола Панчук. — Коли вибираємо ідею, яку пропонуватимемо грантодавцю, орієнтуємося на стратегічні цілі розвитку громади та на запити людей, які мешкають у Гощі. Для цього ми створили так званий «Банк ідей» Гощі, куди всі охочі можуть занотувати власну ідею, бачення, побажання того, що потрібно впровадити в селищі якомога швидше.

— Фахівці відділу вивчають усі грантові пропозиції та конкурси, в яких можуть брати участь органи місцевого самоврядування та громадські організації, — долучається до розмови в.о. керівника відділу стратегічного розвитку Анастасія Сухляк. — Щойно з’являється оголошення про конкурс, готуємо проектну заявку. Крім того, нашим партнером є волонтер Корпусу Миру Колтон Есплін, а це передбачає не тільки грант від організації Корпусу Миру, а й мережу волонтерів із США, які готові допомагати консультаціями та ідеями. Щоб наш проект підтримали, потрібна хороша ідея. Грантодавець повинен її прочитати і повірити нам. І найголовніше — дати на реалізацію проекту гроші. На жаль, ми не виграємо все, хоч і пишемо багато. Заявка повинна бути унікальною, й пропонувати для реалізацій таке, чого не запропонував ще ніхто. До речі, на останньому обласному конкурсі підтримано наш проект «Промоція та створення сприятливих умов для розвитку туристичного маршруту «Набережна побачень» та проведення фестивалю громадських організацій у Гощі.

— Два найближчі місяці в нас дуже гарячі. Нещодавно у співпраці з відділом культури та туризму Гощанської РДА ми виграли проект на проведення Всеукраїнського культурно-історичного фестивалю «Добре поруч». Принагідно запрошуємо всіх 13—14 вересня на фестиваль, який буде великою (але не єдиною) частиною святкування Дня селища, — ділиться планами Анастасія Сухляк. — Також працюємо над створенням нового ЦНАПу в Гощі за підтримки програми «U-lead з Європою». Пройшли відбірковий етап конкурсу й чекаємо експертної комісії, яка оцінить спроможність створення ЦНАПу в Гощі. Волонтер Колтон Есплін підготував грантовий запит в організацію Корпусу Миру США. Він хоче провести для учнів місцевих шкіл конференцію на тему професійних навичок. Очікуємо результатів конкурсу від Посольства Болгарії в Україні «Інклюзивна школа мистецтв». Це спільний проект із відділом культури і туризму Гощанської РДА. Фахівці відділу стратегічного розвитку адаптували та переклали запит англійською мовою. Також на цей конкурс ми подавали ідею створення бізнес-центру для сприяння і підтримки розвитку підприємництва та реконструкції садиби Ленкевичів.

Багато громадських організацій Рівного цьогоріч написали та виграли проекти, які реалізовуватимуть у Гощі. Так, 21 вересня відбудеться Історико-культурний фестиваль «Погоринські міста. Гоща», який виграла ГО «Спілка велосипедистів Рівного». Це сімейний фестиваль, який відбудеться поблизу Гощанського городища на березі річки Горинь й частково відтворить історичний період Київської Русі. ГО «Громадська взаємодія «Простір» реалізовуватиме в Гощі проект «Діджитал-мурал» і створить настінний малюнок на одній з будівель селища. А 24 серпня презентуватимуть результати проекту «Гощанські традиції», який передбачає напрацювання для віртуального гастроальманаху селища.

— Нині працюємо над тим, щоб залучати всіх спеціалістів селищної ради до написання проектних запитів у сферах, де вони працюють. Також ми хочемо активізувати громаду Гощі до життя в селищі. Для цього затвердили Програму громадського бюджету. Її суть у тому, що кожен гощанець, якому виповнилося 14 років, може написати й за результатами експертних розглядів виграти проект розвитку Гощі. Потім ця людина разом із фахівцями відділу стратегічного розвитку його реалізує, — каже Гощанський селищний голова Микола Панчук.

Рівненська область.

Фото надано автором.