На знімку: загорання у будинку, що у Музикальному провулку,1, сталося після чергового стрибка напруги у мережі.

Енергетики стверджують, що причина не в них — поліпшення ситуації залежить від... споживачів електрики.

Аргументи сторін вислуховував кореспондент «Голосу України».

Перекриттям ділянки міжнародної автомобільної траси мали намір привернути увагу до проблеми представники товариства «Барський масив». На його території — 1200 домогосподарств. Уже багато років стикаються з перебоями в отриманні електрики.

Вимикають по 10—15 разів на день

— Ми боїмося дощу, вітру, блискавки, — розповідає одна з жінок. —Щойно небо захмарилося, так і знай — світла не буде. Тут багато молоді, у них малі діти. За вікном — XXI століття, а ми сидимо без електрики!

Жінка звертає увагу на те, що такі перебої «вбивають» холодильники, телевізори, інші електроприлади.

— Бувають дні, коли світло пропадає по 10—15 разів, — обурюється ще один мешканець масиву на ім’я Анатолій. — Як таке може бути? Сусідній мікрорайон Вінниці, Вишенька, світиться вогнями безперебійно, а нам постійно роблять темну. До того ж не тільки вночі, а й вдень.

Чоловік звертає увагу на трансформатор. Він неподалік від автозаправної станції.

— Бачите, куди дроти тягнуться? — запитує співрозмовник. — До електростовпів, встановлених уздовж автомобільної траси. Ресурсу не вистачає для забезпечення житлових будинків, а вони ще й дорогу освітлюють.

За його словами, напруга часто стрибає. Каже, заміри фахівців Держенергонагляду свідчать, що у будинки надходить енергія, потужністю 175 вольт. Буває, стрибає до 300 вольт.

Як розповіли мешканці масиву, після одного з таких стрибків загорівся будинок. Сталося це 11 червня приблизно о 12-й дня.

— Не було тоді ні вітру, ні грози, тільки спека стояла, — розповідає керівник садівничого товариства «Барський масив» Іванна Колісник. — Мені зателефонували, повідомили, що горить будинок за адресою Музикальний провулок, 1. Господарів нема дома. Поруч — інші будинки. Телефонували енергетикам. Я особисто їздила до них. Бо ж електрику не від’єднали, автоматика не спрацювала.

Погорільцям, сім’ї з малою дитиною, допомогли мешканці кооперативу. Трохи грошей виділили із загальної каси. Частину будинку вже відремонтували.

— Уже тоді люди пропонували перекрити дорогу, бо ж ніхто не зважав на наші усні і письмові звернення, — продовжує Іванна Колісник. — Тепер знову організувалися. Встановили день і час протесту.

Щойно письмове попередження про акцію з’явилося у владних кабінетах вінницької районної та обласної влади, до мешканців кооперативу почали з’їжджатися незвані «гості». Голова товариства каже, їх було немало. Інші телефонували. Просили не протестувати.

— Люди не вийшли на трасу, — каже пані Іванна, — бо дослухалися до запевнень. Нам обіцяли уже наступного дня обстежити електрообладнання, щоб встановити причину перебоїв у постачанні електрики. Нас запевнили, що дослухалися. Обіцяли взятися за розв’язання проблеми.

Якщо вистачить коштів...

Серед гостей були керівник Замостянського підприємства електромереж Микола Колубай та головний інженер Леонід Соломонюк. Саме до них було чи не найбільше запитань.

Мешканці товариства озвучили свої вимоги. Головна з них — забезпечити постачання електрики напругою 220 вольт. Зрештою, це передбачено у договорі з енергетиками.

Друга вимога — залити мастило у трансформатори.

Третя вимога — обновити лінії електропередач, а також розчистити гілля, що впирається в електричні дроти.

Енергетики пообіцяли провести обстеження свого господарства і вжити необхідних заходів для нормального енергопостачання. Щоправда, уточнили: «Наскільки вистачить коштів».

Вінниця.

Коментар

— Електричні мережі на території товариства «Барський масив» споруджувалися давно і не розраховані на ту потужність електрики, що її нині використовують споживачі, — каже технічний директор АТ «Вінницяобленерго» Віктор Степанець (на знімку).

— Зрозуміло, що споживання значно збільшилося. Зокрема, через використання більшої кількості електроприладів. Дехто використовує електрику для обігрівання будинку, адже природний газ на масиві відсутній.

Абоненти мають замовити в енергетиків збільшення потужності, тобто отримати більше ресурсу, і тоді ситуація зміниться. Щоправда, за це треба платити.

Друга причина частих вимкнень — короткі замикання. До цього призводять дерева, що ростуть в охоронній зоні. Гілля заплутує дроти — і виникають короткі замикання. Дерева ростуть на приватній території.Якщо розв’язати ці дві проблеми, на масиві кардинально поліпшиться електропостачання.

Фото надано головою товариства Іванною Колісник.