На місці слов’янського городища в урочищі Бабина Гора в Олевську, що на Житомирщині, тривають роботи з облаштування тисячолітнього колодязя, який планується перетворити на цікавий туристичний об’єкт, де кожен зможе скуштувати джерельної води. Нині виготовили каркас майбутньої споруди, яку незабаром вкриють автентичною сосновою дранкою, та звели дах альтанки.

Археологічні розкопки колодязя розпочалися у 2013 році. На думку археологів, він був ключовим елементом укріпленого поселення, яке згодом стало центром одного з древлянських племен. Колодязь глибиною 12 м був вирубаний у твердій породі у VIII ст. Інструменти та технології, що при цьому використовувалися, — предмет дискусій вчених та спеціалістів. Особливий інтерес становить конструкція колодязя, в якому використано п’ять окремих зрубів із різними функціями, спеціальні засоби фільтрації та очищення води. При цьому нижні три зруби збереглись до нашого часу без пошкоджень завдяки тому, що вони зроблені з мореного дуба. Цікаву конструкцію має нижній фільтр для перешкоджання замулення із використанням дубових дощок та моху-сфагнуму. Вчені припускають, що колодязь припинили використовувати у Х ст., і пов’язують припинення його експлуатації із відомими за літописними повідомленнями походами княгині Ольги проти древлян.

За період розкопок і дослідження цього унікального об’єкта, що увійшов до списку Топ-5 знахідок українських археологів у 2017-му, вдалося знайти значну кількість артефактів, які потрапили до колодязя під час його експлуатації та подальшого заповнення після загибелі городища: кахлі, монети, скляний посуд, люльки, фрагменти гончарних посудин, бронзове перехрестя меча ХІІІ ст., а також дерев’яний ківшик із ручкою для набирання води, який потрапив на дно колодязя, коли той ще функціонував, і зберігся в ідеальному стані.

Чимало знахідок увійшли до нових експозицій, що поповнили фонди міського краєзнавчого музею. В подальшому древлянський колодязь буде включено до експозиції музею-скансену «Древлянський град».