СБУ спільно з детективами НАБУ та представниками Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрія Гримчака та його помічника під час одержання хабара розміром у 480 тисяч доларів. Таку інформацію оприлюднила учора прес-служба СБУ.

«У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що високопосадовець спільно з помічником вимагали 1,1 мільйона доларів США від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Правоохоронці затримали обох зловмисників у Києві під час отримання частини коштів у розмірі 480 тисяч американських доларів», — зазначили в силовому відомстві.

Підтвердив цю інформацію Генеральний прокурор України Юрій Луценко. «ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 млн дол. мого колишнього помічника і депутата Ю. Гримчака. Він та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів та чиновників Мінкультури для прийняття замовлених рішень. Соромно за нього. Але це наочно показує, що в ГПУ — закон один для всіх», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Георгій Тука заявив, що у його затриманого колеги Юрія Гримчака немає помічників і той був затриманий не за свою роботу в міністерстві.

«Та особа, яку називають «помічником», узагалі не є співробітником МінТОТ. Юрій Гримчак підозрюється в лобіюванні певних рішень працівниками інших державних установ (суд та Мінкульт), і немає жодного стосунку до його службових обов’язків», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.

Своєю чергою, Міністерство культури України на своєму офіційному сайті повідомило, що інформація, яку поширюють ЗМІ щодо причетності посадових осіб відомства до історії з Гримчаком та хабаром, — неправдива.

«Із 1 січня 2019 року, з набранням чинності змін до діючого законодавства, на період до затвердження у встановленому порядку історико-архітектурного опорного плану Мінкультури не має жодних правових підстав погодження будь-якого нового будівництва на території історично населених місць, у тому числі м. Києва. Відтак будь-які звинувачення чи підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури є безпідставними, надуманими та такими, що не базуються на жодній із норм права», — зазначили у відомстві.

Фото: ssu.gov.ua