Роботи на 27 сільських амбулаторіях в області розпочались майже одночасно. Та якщо в одних уже святкують новосілля, в інших — ще далеко до завершення.

Всі вони важливі і потрібні для місцевих громад. Тож обласна влада має простежити, наскільки оперативно вдається освоювати бюджетні кошти.

Як розповіла начальник управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької обласної державної адміністрації Віра Бригадир, тільки з державного фонду регіонального розвитку область має отримати майже 288 мільйонів гривень. Ці гроші передбачено майже для півсотні об’єктів.

112 мільйонів уже надійшло в область, але реально витрачено лише 41 відсоток від цієї суми. А з 28 проектів, які залишились незавершеними з минулих років, фінансування розпочато менш як з половини.

Ще повільніше використовується субвенція, яку передбачено на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Усі територіальні громади своєчасно подали на розгляд облдержадміністрації свої проекти. Тож Мінрегіон погодив фінансування 159, на які заплановано понад 145 мільйонів. Та нині профінансовано майже половину цієї суми. А освоєно набагато менше — 3,3 мільйона, тобто менш як шість відсотків. Практично роботи почалися лише в чотирьох ОТГ. На місцях знаходять чимало причин, які начебто затримують темпи робіт. Та, на думку Віри Бригадир, голови громад мають поквапитись і прискорити процедуру надання в казначейство відповідних пакетів документів, щоб до кінця року впоратися з наміченим.
Держава пообіцяла і забула

Але не завжди тримає слово і державний бюджет. Зокрема це стосується субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС. На рік було передбачено 11,7 мільйона гривень. Та поки що гроші справно виділяє лише обласний бюджет, на який з цієї суми припадає 3,5 мільйона. А от з державного не надійшло жодної копійки. До того ж така картина спостерігається вже не перший рік.

Сільська медицина істотно оновиться

Чи не найбільше грошей уряд пообіцяв місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості. Для цього область отримає понад 255 мільйонів гривень. Основну частину цих коштів передбачено для будівництва трьох десятків нових амбулаторій у селах. Ще 30 мільйонів має піти на придбання автотранспорту для лікарів 27 нових і 33 діючих амбулаторій.

Держава справно виконує взяті на себе зобов’язання. На кінець липня вже профінансовано понад 213 мільйонів гривень. Але освоєно менш як половину цієї суми. За словами начальника управління, новозбудовані амбулаторії планують здати в експлуатацію вже у серпні — жовтні. Всі вони мають бути оснащені необхідним медичним та комп’ютерним обладнанням, Інтернетом та засобами телемедицини. Для них уже придбано та передано на Центри ПМСД автомобілі.

Але й тут не минулося без затримок. Місцеві бюджети, які зобов’язані брати участь у співфінансуванні, не знайшли необхідні суми. А це затримує закупівлю меблів та медичного обладнання.

На фінішну пряму вдалося вийти лише кільком новим амбулаторіям. Доволі активно роботи ведуться ще на сімнадцяти. А от на десятьох справа загальмувала.

Хоча роботи на всіх об’єктах розпочинались практично одночасно, проте у Чернелівці, що у Красилівському районі, будівельники лише завершили дах, а електромонтажні роботи, штукатурка стін, монтаж вікон та дверей затягнулися.

Така ситуація склалася і з другою амбулаторією, яку будує той самий підрядник у селі Гвардійському Хмельницького району. А представники ОТГ та сільської ради кажуть, що неодноразово спостерігали картину, коли на будівництві було лише кілька працівників або роботи зупинялися взагалі.

Варто поспішити

На багатьох ділянках доріг, котрі потребують ремонту, роботи киплять не так активно, як було торік. Держава виділила на це понад півмільярда гривень. Але профінансовано менше третини цієї суми. А освоєно ще менше — половину від профінансованого.

Розпоряджатись грошима має Служба місцевих автодоріг. І поки що на багатьох об’єктах лише проходять тендерні процедури. Роботи вдалось розпочати тільки на 18 ділянках, а завершити лише на трьох, хоча список запланованих значно довший. Тільки для поточного та середнього ремонту визначено понад півсотні ділянок. Роботи на них мають завершити до грудня. Проте бажано було б впоратись із ними ще до початку осінньої негоди. Бо потім важко сподіватися на належну якість.

Із запланованим ремонтом доріг комунальної власності поки що теж впоралися лише наполовину. Завершено дев’ятнадцять об’єктів, і шляховикам ще є над чим попрацювати.

Хмельницька область.

Фото adm-km.gov.ua