Цю тему обговорювали під час засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції парламентарії та експерти.

Голова підкомітету Ігор Луценко («Батьківщина») нагадав, що раніше в закон про столицю була закладена норма, яка і досі не дає можливості мати в Києві реальне самоврядування.

Всіма ресурсами, на переконання Наталії Новак (БПП), має розпоряджатися територіальна громада в особі міського голови та ради: «Потрібен закон, де чітко розділити повноваження міського голови і керівника КМДА, якому віддати функції префекта — контроль і нагляд».

Київський міський голова, повідомила вона, знову підготував звернення до Конституційного Суду з проханням дати відповідь: міський голова і є та сама особа, яка очолює КМДА, чи ні. Новий законопроект про столицю, поділилася вона, підготували в партії

«Слуга народу», які поставили собі за мету змінювати і розвивати Київ. У документі, на її переконання, абсолютно нормальне розділення повноважень. «Але мене насторожує повернення до районів у Києві. А це — повернення до старої системи. Треба щоб громада могла вибирати, контролювати. Район — це штучне утворення, — підкреслила Наталія Новак і додала: — Набагато правильніше створювати органи самоорганізації населення, які мають контролювати бюджет, школи, лікарні тощо».

Всі експерти були одностайні: закон про столицю має бути ухвалено, де встановлять чітку межу між самоврядуванням і виконавчою гілкою влади. А чи потрібні райони (і з якими повноваженнями) або ж ні — має вирішити громада. Але до того має бути ухвалений закон про місцевий референдум. До того ж, саме кияни мають обирати керівника міста.

«Будь-яке самоврядування не може існувати без нагляду за законністю його дій. Самоврядування має бути захищене, — резюмував Ігор Луценко і додав: — Шанси на зміни законодавства є».

Вл. інф.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.