Щоправда, аби потрапити до приміської зони, слід докупити стикувальний квиток за стандартною ціною 1,60 євро. Неодмінною вимогою при цьому є проживання школяра у столиці ФРН. До 30 листопада їздити можна буде ще за учнівським квитком, але з 1 грудня слід оформити новий безплатний проїзний.

Також для берлінців, котрі здобувають професійну освіту, запроваджено пільгу: річний проїзний для них коштуватиме лише 365 євро.

Про безплатний проїзд для «своїх» подбало Міністерство оборони ФРН. Воно пропонує дозволити його для солдатів бундесверу — і в громадському транспорті, і в потягах — за умови, якщо ті вбрані у військову уніформу. Мета такого заходу, за поясненням речника бундесверу, збільшити «видимість» армії у суспільстві.

Тим часом новий міністр оборони ФРН Анегрет Крамп-Карренбауер пообіцяла докласти всіх зусиль для збільшення витрат на армію — з тим, щоб «зміцнити зв’язок між німцями та їхніми збройними силами». Вона також заявила, що політикам слід зробити більше, аби підкреслити «жертву», принесену чоловіками й жінками у військовій уніформі.

Одну з пропозицій для поліпшення репутації армії — надання безплатних проїзних квитків для 180 тисяч німецьких солдатів, якщо вони вбрані в «хакі» — схвалили три чверті опитаних німців.

Видання The Telegraph, котре оприлюднило цю інформацію, уточнило: німецькі політики часто уникають фотографування поруч з військовою технікою, непокоячись, що це може зашкодити їхньому іміджу. А нагородження вояків медалями за хоробрість — політика, що була відновлена десять років тому, досі залишається суперечливим моментом. Видання зазначає, що такі складні відносини політиків з бундесвером спричинили, чи сприяли хронічному недофінансуванню збройних сил ФРН.

Берлін.