На Ватряному полі в урочищі Бичова, що в Монастириському районі гості з різних куточків України та з-за кордону гуляли на Всеукраїнському фестивалі лемківської культури, до проведення якого знову долучилася корпорація «Опілля».

Однією з важливих традицій лемків є культура споживання квасу та охолоджуючих напоїв. Пили їх з великих ємностей, які називали гальба. Мало хто знає, але це добре відоме на Західній Україні слово завдячує своїй відомості саме лемкам. Воно є похідним з німецької мови. На мові оригіналу «гальба» — це 1/3 літра або ємність на 1/3 літра. Саме лемки запозичили це слово. Але, на відміну від німців, лемківська гальба означала ємність місткістю півлітра.

У ХVIII та ХІХ століттях на Західній Україні під словом «гальба» розуміли саме лемківську гальбу. Навіть була поширена приказка: «Лемко не лемко без лемківської гальби». І вже наприкінці ХІХ століття слово «гальба» стало частиною так званої батярської гвари (особливого діалекту) Львова, Тернополя та інших міст Західної України. Вважають, що цей термін принесли у великі міста лемки, які приїздили сюди на тимчасову роботу або переселялися на постійне проживання. Хоча згодом у батярській гварі гальба використовувалась окремо, кожен лемко знає, що є справжня лемківська гальба на півлітра, а є проста німецька гальба на 1/3 літра.

Корпорація «Опілля» не лише підтримує «Дзвони Лемківщини», а й докладає максимум зусиль для поширення лемківської культури по всій Україні. Одним із напрямів такої політики є виготовлення продукції на основі старовинних лемківських рецептів. Так ще у 2018 році член оргкомітету фестивалю Лариса Сорока запропонувала «Опіллю» співпрацю. Вона заявила, що співпраця між оргкомітетом «Дзвонів Лемківщини» та корпорацією «Опілля» буде продовжуватися й надалі. У тому числі планується виготовлення нового продукту на основі лемківського рецепту.

«Продукція «Опілля» — добра. І ми запропонуємо їм виготовлення продукції, яка пов’язана з лемківською тематикою. У нас є гарний напій — киселиця. Думаю, що технологи могли б розробити її промисловий рецепт», — зазначила Лариса Сорока. Тому не виключено, що незабаром під маркою «Опілля» українці зможуть спробувати напій на основі лемківського рецепту. У такий спосіб дедалі більше українців будуть дізнаватися про унікальну культуру лемків.

Фото з сайту tenews.org.ua