Президент Італії прийняв учора відставку прем’єр-міністра Джузеппе Конте, який пішов з посади, звинувативши в політичній кризі віце-прем’єра і за сумісництвом міністра внутрішніх справ Маттео Сальвіні.

Відомий своїми проросійськими симпатіями лідер правопопулістської парії «Ліга» Сальвіні оголосив 8 серпня про вихід його політсили з уряду. При цьому він не приховує амбіцій самому очолити наступний уряд, навіть якщо для цього доведеться спровокувати позачергові парламентські вибори.

Джузеппе Конте, повідомляючи про відставку, звинуватив Сальвіні у безвідповідальності. «Скажу, що міністр внутрішніх справ порушив свої зобов’язання, переслідує особисті інтереси та інтереси своєї партії», — цитує Конте італійське агентство Ansa. Він наголосив, що той робить «заяви, які призводять до тяжких наслідків». Окрім того, Конте звинуватив Сальвіні в неповазі до парламенту, оскільки вже тепер колишній міністр внутрішніх справ не захотів дати пояснення парламентаріям після того, як американський портал Buzzfeed повідомив про спроби партії «Ліга» отримати напередодні виборів до Європарламенту таємне фінансування на 3 млн євро від Росії. Портал оприлюднив розшифровку аудіозапису зустрічі, яка відбулася в московському готелі «Метрополь» в жовтні 2018 року. В той час Сальвіні перебував у Росії, де брав участь у спільних з російськими діловими колами заходах. Пізніше журналісти італійського видання L’Espresso з’ясували, що фінансування планували замаскувати під комерційну угоду щодо постачання дизельного палива.