Учора до України прибув радник Білого дому з питань безпеки Джон Болтон. Напередодні візиту він написав у Твіттері: «Президент (США. — Ред.) провів продуктивні зустрічі в Біарріці на саміті G7. Я з нетерпінням чекаю на зустріч з нашими партнерами в Києві. Ми підтримуємо зусилля стосовно реформ і бачення Президента Зеленського для створення сильнішої та процвітаючої України».

Посольство США в Україні на офіційній сторінці у Фейсбуку наголосило: «Приїзд посла Болтона підкреслює підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України та її євроатлантичного шляху». «Він сподівається на продуктивні зустрічі з українськими посадовцями», — йдеться у повідомленні.

У Києві Джон Болтон повідомив журналістам, що Президент США Дональд Трамп запланував зустріч з Президентом України у Варшаві. «Ми розраховуємо, що в президентів буде можливість поговорити у Варшаві в рамках заходів з нагоди 70-річчя від початку Другої світової війни», — заявив він журналістам і додав: «Я оптимістичний щодо зустрічі у Варшаві. В лідерів уже були дві дуже теплі розмови із Зеленським, і в них знову буде шанс поговорити, хоча не знаю, якою тривалою буде зустріч, зважаючи на зайнятість у церемоніях», — цитує Болтона «Європейська правда».

Болтон не підтвердив, але й не спростував повідомлення ЗМІ про те, що США намагатиметься  заблокувати продаж заводу «Мотор-Січ» та передачу технологій цієї компанії китайським інвесторам, зокрема китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. 

«Ми плануємо говорити про низку транзакцій, я не хочу концентруватися на одній», — цитує радника «Європейська правда». Болтон очікує, що в Києві зважать на можливі наслідки китайських інвестицій у чутливих секторах. «Україна буде ухвалювати своє рішення, але, можливо, Україна знайде кращий вибір, який матиме кращі економічні наслідки для своїх громадян», — пояснив він.

Радник також нагадав, що США, як і Україна,  має систему схвалення контрактів, пов’язаних із військовими технологіями, і виходить з принципу, за яким контракти, що загрожують нацбезпеці, блокуються. «Військові та чутливі технології не мають потрапити до противників або потенційних противників», — зауважив він. «Ми вважаємо, що Китай намагається інтегруватися в економіку країн по всьому світу, в тому числі, через проект «Шовкового шляху» і через привабливі інвестиції… Ми повідомляємо друзів та партнерів про небезпеки, які дають китайські інвестиції», — наголосив радник з нацбезпеки.  

Він водночас відмовився коментувати питання про те, які наслідки можуть бути в разі, якщо Україна не дослухається до порад партнерів, підкресливши, що йдеться не про покарання, а про те, що такі контракти можуть зашкодити самій Україні.  Він також окремо наголосив на ймовірній корупційній складовій питання: «Китайці не бояться використовувати корупцію, або, скажу прямо, — хабарі, щоб отримати рішення, якого вони прагнуть».

Нагадаємо: 24 серпня «Громадське» повідомило, що до Антимонопольного комітету України вже надійшли матеріали від китайських Skyrizon і Xinwei Group на узгодження операції з купівлі понад 50% акцій заводу «Мотор Січ». Це підтвердив директор зі зв’язків з громадськістю ВАТ «Мотор Січ» Анатолій Малиш.