Ваші родичі не повернулись з німецького полону, безслідно згинули під час примусових робіт, зникли безвісти на території тодішньої фашистської Німеччини, але пам’ять про них у вашій родині досі жива — дізнатися про місце їхнього останнього спочинку нині стало цілком можливо.

Центр документації про переслідування націонал-соціалістським режимом «Архіви Арользена», котрий працює за підтримки ізраїльського меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму Яд Вашем, відкрив онлайн-доступ до 13 мільйонів документів. База даних має інформацію про понад два мільйони осіб, у тому числі картки ув’язнених та сповіщення про смерть.

Самі документи зберігаються у Бад-Арользені (федеральна земля Гессен). Це — найбільший у світі архів зі свідоцтвами про загиблих, померлих і тих, хто вижив у часи націонал-соціалізму. Його фонд налічує 30 мільйонів документів з даними про період ув’язнення, примусові роботи, а також допомогу союзників у післявоєнний час. В «Архівах Арользена» зберігається понад  50 мільйонів карток на 18 мільйонів осіб.

Незважаючи на те, що ці архіви визнані всесвітньою документальною спадщиною ЮНЕСКО, вони й досі маловідомі. Тепер, з допомогою онлайн-ресурсу, частина інформації стала доступною кожному: для пошуку достатньо ввести прізвище людини, про чию долю ви хочете дізнатись. Пошук доступний п’ятьма мовами, в тому числі й російською.

Берлін.