Румунські ЗМІ повідомляють про розпад більшості в парламенті, яка існувала з 2016 року. Це сталося після того, як з коаліції із правлячою Соціал-демократичною партією (PSD) вийшов Альянс лібералів і демократів Румунії (ALDE).

У понеділок один з лідерів ALDE Келін Попеску-Терічану оголосив про те, що ця політична сила припиняє співробітництво із соціал-демократами. І публічно пояснив це тим, що соціалісти не консультувалися з партнерами під час ухвалення низки рішень. Він обвинуватив соціалістів у тому, що вони не враховують невдоволення народу і, на пропозицію Альянсу, так і не приступили «до капітального ремонту» кабінету міністрів, що затягує країну в нову кризу. Попеску-Терічану зажадав від чотирьох міністрів, які представляють ALDE в уряді, щоб вони негайно залишили свої посади.

Але чимало політичних аналітиків вважають, що причина розвалу коаліції в іншому. На їхню думку, у душі екс-прем’єра Келіна Попеску-Терічану зародилася образа на соціалістів — вони не підтримали його прагнення стати єдиним кандидатом від коаліційного уряду на посаду президента Румунії. Соціал-демократи вважають, що прем’єр-міністр Віоріка Денчіле буде більш гідним суперником чинному главі держави Клаусу Йоханнісу на виборах, що відбудуться у листопаді.

Після розпаду коаліції, за ідеєю, у країні мають бути оголошені дострокові парламентські вибори. У соціал-демократів тепер не вистачає 25 голосів для прийняття важливих законів. Прем’єр-міністр Віоріка Денчіле в ситуації, що склалася, відмовилася йти у відставку й на своїй сторінці у Фейсбуку зазначила: соціал-демократи збережуть склад уряду й на вакантні міністерські посади підберуть гідних кандидатів від інших партій.

Аналітики вважають, що на союз із PSD може погодитися партія Демократичний альянс угорців у Румунії, що представляє в парламенті інтереси етнічних угорців. Або соціалістам доведеться йти на компроміси з іншими депутатами і якось дотягти до наступних парламентських виборів, які мають відбутися наприкінці 2020 року.

Зараз у Віоріки Денчіле  в розпорядженні 45 днів для здобуття довіри уряду в парламенті й заповнення порожніх міністерських крісел. Зробити це буде непросто, бо Соціал-демократична партія втрачає довіру більшості румунів, і вони вимагатимуть відставки уряду й проведення дострокових виборів.