Нині у «Домі Мама» 25 діток і 16 матерів. Ольга Череватова — у центрі.



Дітлахи у всьому допомагають матерям, навіть пироги пекти.



Чужих дітей Ольга Череватова любить як своїх.

Спорудження ще однієї будівлі приватного кризового центру «Дім Мама» ініціювала його власниця вінничанка Ольга Череватова. У нині діючій триповерхівці уже тісно, як у рукавичці. Проектантів, будівельників, майстрів запрошують підтримати благородну справу.

Ольга Череватова впевнена, що їм вдасться збудувати ще одне приміщення. Коли робиш добре діло, навіть небеса допомагають.

Із вірою в диво

У 2016-му за кошти сімейного бюджету в приміському селі Лука-Мелешківська Череватови придбали триповерховий будинок і почали приймати в ньому матусь, які опинилися у складних життєвих ситуаціях і яким із дітками більше нікуди було подітися.

Упродовж трьох років у центрі знайшли притулок понад 120 дітей зі своїми матерями. Череватова пишається тим, що саме стільки хлопчиків і дівчаток урятувала від дитячих будинків. Нині під дахом «Дому Мама» перебувають 25 хлопчиків і дівчаток та 16 матерів.

«Найважче, коли тобі телефонують, просять прихистку, а місця нема, — каже пані Ольга. — Тому й зважилася на будівництво. Новий проект втілюємо під девізом: «Врятуймо діток від дитячих будинків разом!» «Ви бачили очі дітей, які при живих батьках вимушені жити в інтернаті? — таке запитання Ольга Череватова ставить чи не кожному, хто навідується до їхнього центру. — Вони сповнені смутку та сліз. А тепер погляньте в очі діток, які у нашому центрі. Вони щасливі вже тому, що поруч мама!»

Плани і можливості

Пані Ольга обговорювала з чоловіком придбання ще одного будинку. Неподалік від «Дому Мама» виставили на продаж іще одну схожу будівлю. Так само на три поверхи. Гарний варіант, але... «Власник хоче 90 тисяч доларів, — каже пані Ольга. — Для нас це непідйомна сума. Та й узагалі не знаю, чи дасть йому хто-небудь такі гроші... Вирішили самі збудувати».

Поруч з будинком «Дому Мама» розташована земельна ділянка. Нині там матері вирощують овочі, фрукти, з яких роблять заготовки на зиму. На частині цієї присадибної ділянки планують будівництво.

«Щоб на утримання було менше затрат, плануємо звести одноповерхову будівлю, прямокутної форми, приблизно на шість кімнат. Бо будувати на декілька поверхів невигідно, — міркує Череватова. — Уже маємо досвід експлуатації нашої нинішньої будівлі. Обігріти її складно. На опалення у зимові дні нараховували приблизно 40 тисяч гривень на місяць».

Через високі комунальні платежі власниця планувала закрити центр, але люди просили не робити цього. Методом так званої народної толоки зібрали кошти і погасили заборгованість (про цю ситуацію повідомляли і в «Голосі України»).

Якщо не коштами, допоможіть порадою

Череватови самотужки обдумують і розробляють проект будинку, але були б дуже вдячні, якби до цього підключилися й фахівці! Є ж у нас проектні організації. Просять озватися також будівельників, інших майстрів. Не завадила б допомога і з матеріалами, технікою та робочою силою. Навіть порадою!

Ця неймовірна жінка, за її словами, бореться з сирітством. Вона категорично проти того, щоб діток розлучали з матусями і передавали у дитячі будинки. Робить це у свій спосіб. Мріє про той день, коли у нас не залишиться жодного дитбудинку, а всі діти будуть поруч зі своїми батьками.

У Череватових троє дітей. Могли б так само, як більшість інших успішних сімейств, відгородитися від світу парканом навколо власного дому і не перейматися проблемами інших. Вони роблять інакше. Чому б тоді не допомогти їм?

Правила перебування

У кризовому центрі «Дім Мама» перебувають до півтора року. Матері з дітками — на повному забезпеченні. Допомогу надають волонтери і благодійники. Якщо потрібно, збирають гроші ще й на лікування.

«За час перебування мати має можливість не витрачати кошти, які отримує від держави на дитину, — каже Ольга Череватова. — Потім за них може придбати будиночок у селі або винаймати житло. Найкращий варіант — налагодити стосунки з чоловіком чи родиною. За бажання ми допомагаємо й це зробити. У разі потреби матерям надають допомогу юриста або психолога».

А вимоги до всіх однакові: перед поселенням пройти медичний огляд, не пити і не палити, не вживати наркотиків, чергувати на кухні, прибирати приміщення, належно доглядати за дітьми.

Фото зі сторінки Ольги Череватової у Фейсбуці.

Адреса і телефон центру:
Вінницький район, село Лука-Мелешківська, 
вулиця Верхня Нагірна, 38.
Тел. гарячої лінії: (093) 006-68-22.
Міжнародний благодійний фонд центру «Дім Мама»:
Банк отримувача АТ «Райффайзен Банк АВАЛЬ» 
м. Вінниця.
МФО: 380805 Отримувач: БО МБФ «Дім Мама» 
Код ЄДРПО-40479749
Р/р: 26008520869 Призначення платежу:
«На порятунок дiток вiд дитячих будинкiв».