На знімку: у Лолині, біля пам’ятника Франку.

Фото надано Світланою Бреславською.

Із Прикарпаттям відомого письменника-новатора, поета-лірика, полум’яного публіциста й філософа світового рівня Івана Франка пов’язує чимало. Насамперед із селом Лолин Долинського району, де гімназист зустрів своє перше кохання — Ольгу Рошкевич. Там він гостював і пізніше, вивчав місцеві традиції, записував легенди й народні перекази. На основі зібраного тут матеріалу створив відому драму «Украдене щастя». А ще вів активну громадську діяльність: у 1884 році виступив із доповіддю «Як нам організуватися, щоби видобутися з теперішньої нужди?».

До дня народження Каменяра в бойківському селі Лолин відбулося літературно-мистецьке свято. На нього прибули голова обласної організації Національної спілки письменників Світлана Бреславська разом із представниками творчої спільноти, керівниками Долинського району. Після відвідин музею Івана Франка та покладання квітів до пам’ятника відбувся концерт, організований місцевими працівниками культури й освітянами.

Уродженець сусідньої Львівщини Іван Франко бував і в інших районах тодішньої Станіславщини. Записував народні пісні, разом з однодумцями влаштовували літературні вечори. Тут народилося багато творів митця. Надихали генія навколишня краса та зустрічі з місцевими людьми.

Прикарпаття пишається, що носить Франкове ім’я. В області — десятки пам’ятників Каменяреві. Його іменем названі бібліотеки, музеї, вулиці.

«У кожного з нас є свій Франко. В дитинстві — це неперевершений казкар, який розумів мову звірів, в юності — замріяний лірик, чиї почуття такі співзвучні з нашими, ще пізніше — майстер-новеліст, поет, публіцист, перекладач, філософ світового рівня.

Все своє життя, величезний талант, свою невтомну працю і боротьбу він присвятив рідному народові, його майбутньому. І нині як ніколи гостро постало Франкове слово:

Кожен думай, що на тобі
Міліонів стан стоїть,
Що за долю міліонів
Мусиш дати ти отвіт!

Тож думаймо про Україну, творімо, працюймо і живімо для неї, для її сьогодення і для майбутнього так, як думав, творив, працював і жив для неї Іван Франко!» — йдеться у привітанні Івано-Франківської облдержадміністрації.

Тим часом

На Львівщині заходи, приурочені до 163-ї річниці від дня народження Івана Франка, розпочалися з покладання квітів до пам’ятника Каменяреві на площі перед Львівським національним університетом імені Франка. Потім читали його поезію і говорили про актуальність заповідей великого поета і громадського діяча.

Театралізовані екскурсії, виставки, концерт «Дарунок Франкові» також відбулися у Домі Франка у Львові.

На батьківщині Каменяра у селі Нагуєвичі Дрогобицького району, у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі», святкування дня народження митця розпочалося ще 25 серпня. Стартувало воно з етнофесту в садибі Франків, а 27 серпня відбулася церемонія вручення Міжнародної премії ім. І. Франка.

Підготувала Олена КОВАЛЬСЬКА.