Сполучені Штати готові в будь-який спосіб долучатися до «нормандського формату», заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон 28 серпня під час брифінгу в Києві. «Те, що відбувається в Україні та в Криму, не повинно розглядатися суто як європейська суперечка», — сказав він. На думку Джона Болтона, поспішати з проведенням нової зустрічі «нормандської четвірки» не варто, тому що до таких зустрічей «потрібно добре підготуватися».

Під час брифінгу Джон Болтон знову підтвердив, що в США чекають на зустріч Президента України Володимира Зеленського з Президентом США Дональдом Трампом, яка може відбутися 1 вересня у Варшаві, куди з’їдуться світові лідери, щоб відзначити 80-ті роковини початку Другої світової війни.

Серед знакових заяв Джона Болтона — попередження українським партнерам про небезпеки «нечесної торговельної практики» Китаю. «Нас турбує «дипломатія створення заборгованостей», що проводиться китайською стороною. І хоча спершу пропоновані ними фінансові умови здаються досить привабливими, в майбутньому країни, які на це погоджуються, виявляються з боргами, в залежності», — сказав він. Болтон зауважив, що стурбованість Білого дому також викликає «крадіжка військових технологій». Як приклад радник вказав на схожість п’ятого покоління китайських літаків з американськими 
F-35. «Тому ми й висловили нашу стурбованість з цього приводу, якщо економіка України хоче бути самодостатньою, особливо в частині забезпечення своєї оборони», — сказав він.

Тим часом на тлі візиту Джона Болтона до Києва з Вашингтона надійшла неочікувана звістка: Дональд Трамп доручив своїй команді з національної безпеки переглянути програму фінансування системи безпеки в Україні. Politico, посилаючись на високопоставленого чиновника в Білому домі, інформує, що програму «Ініціатива сприяння безпеці в Україні» пере-глянуть, аби переконатися, що кошти використовують в інтересах Сполучених Штатів. Йдеться про 250 млн доларів, які США мали виділити Україні вже цього року для розв’язань питань безпеки. За словами джерела, міністр оборони Марк Еспер і радник з національної безпеки Джон Болтон входять в число офіційних осіб, які також прагнуть перегляду програми фінансування.

Мотиви такого рішення джерело пояснило намаганням Трампа знайти гарантії того, що інші країни теж «сплачують свою справедливу частку». Politico також звертає увагу, що рішення зачекати з наданням допомоги Україні ухвалено після повернення Трампа з Біарріца, де під час засідання «Великої сімки» він усіляко «применшував військове вторгнення Москви в Україну» і наполягав на поверненні Росії в G7.

Такі дії Білого дому дратують законодавців та дипломатів, які запевняють, що фінансування має вирішальне значення для стримування Росії, а військова допомога Сполучених Штатів довгий час була лакмусовим папірцем, як сильно американська адміністрація чинить тиск на Москву. «У нас є серйозні побоювання, що ці важливі кошти можуть бути заморожені, й ми негайно запитуємо адміністрацію: чому вони затримують ці фінанси, наводить видання слова представника комітету з асигнувань Палати представників Евана Холландера.

Демократ Том Маліновскі вважає: «Велика проблема полягає в тому, що Трамп знову демонструє свою корисність для Росії». 

А професійний дипломат, фахівець з питань санкційної політики Даніель Фрід заявив: «Якщо в адміністрації є вагома причина для несподіваного скорочення допомоги Україні в сфері безпеки, вона повинна нею поділитися. Нове керівництво України, що прийшло до влади в результаті вільних і справедливих виборів, заслуговує на те, щоб Америка його підтримала, а не надсилала сигнали, які збивають з пантелику».