Владика Юліан, Іван Приймак, владика Василь, Андрій Іванчук, Богдан Кобилянський, вільхівський сільський голова Ярослав Буряк (зліва направо) під час урочистого відкриття стадіону.

Фото надано Іваном Приймаком.

У засіки надійшло 450 тисяч тонн зерна. Найкращі — аграрії Городенківського району. В одному із господарств на площі 700 га навіть зібрали по 92 ц/га озимої пшениці.

З цієї нагоди відбулося районне Свято Хліба, Врожаю та Єднання. Приймали гостей у селі Вільхівцях, адже однойменна агрофірма — серед лідерів сільгоспвиробництва на Івано-Франківщині.

Кожна четверта хлібина в області — із городенківського зерна. Запашні короваї від кожного сільгосппідприємства на святі — символ хліборобської праці та достатку. Подарунок гостям — Дід-урожай із соломи.

Заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Богдан Кобилянський і директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин відзначили кращих хліборобів краю.

Політ «Чайки»

Урочистості відбулися на новому стадіоні «Чайка». За словами голови обласної федерації футболу Андрія Бондаренка, він відповідає високим стандартам: футбольне поле з натуральною травою та автономною системою поливу, бігові доріжки, роздягальні, побутові кімнати тощо.

Голови РДА і райради Городенківського району Ярослав Левкун та Іван Мандич відзначили величезну працю агрофірми «Вільхівці» — головного спонсора стадіону та футбольної команди «Чайка», яка того дня святкувала свій 50-річний ювілей.

Організатори вшанували ветеранів та юніорів і побажали нових спортивних злетів.

Освятили реконструйований стадіон преосвященні владики Коломийсько-Косівської єпархії УПЦ Юліан Гатала та Коломийської УГКЦ — кир Василь Івасюк. На урочистості прибув депутат Верховної Ради Андрій Іванчук. Від імені благодійного фонду «Покуття» він подарував сертифікат на комп’ютерний клас для місцевої школи. А раніше від цього самого фонду село отримало дитячий майданчик.

Депутат обласної ради Іван Приймак, який естафету керівництва АФ «Вільхівці» передав своїм синам Василю та Роману, наголосив на величезній роботі під час реконструкції «Чайки». «Перепад висоти на стадіоні — до чотирьох метрів. Довелося десь забирати землю, а десь додавати. Дякую всім, хто долучився до праці. Стадіон — не тільки для Вільхівців та нашої футбольної команди. Він важливий для придністровської Чернелицької зони та всього району», — підкреслив Іван Приймак.

***

Аграрії Івано-Франківщини посіяли 14 тис. га озимого ріпаку. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, це 60% від передбаченого. На деяких полях уже з’явилися перші сходи, але є загроза висихання паростків через спеку. Надія — на дощ, який прогнозують у першій декаді вересня. Оптимальні терміни для ріпаку вже минули. Тож, якщо не вкинути насіння в землю до 3—4 вересня, цю культуру сіяти буде вже недоцільно.

Селяни активно готують ґрунт до сівби озимих зернових. Передбачається, що площі під ці культури збільшать до 67 тис. га (торік було 51,7 тис. га). Спека спонукає сільгоспвиробників здійснювати весь комплекс робіт оперативно, щоб не дати пересохнути ґрунту. Оптимальний термін — 5—10 вересня. Та погода може внести свої корективи.