Кількість постраждалих учасників протистояння, що вже третій день триває в Києві на вулиці Грушевського, зростає. Карети «швидкої допомоги» забирають поранених вибухами світло-шумових гранат. У постраждалих черепно-мозкові травми, переломи та осколкові рани від гранат, поранення від пневматичної зброї.

У Департаменті охорони здоров’я КМДА повідомляють: з початку доби до 10.00 21 січня до лікарів бригад екстреної медичної допомоги звернулися шість учасників акцій протесту, що відбуваються на Грушевського, поблизу стадіону «Динамо», у столиці. П’ятеро осіб госпіталізовано з різноманітними травмами.

Загалом, з 16.00 19 січня київські лікарі надали допомогу 122 учасникам акцій протесту, наразі 50 пацієнтів перебувають в умовах стаціонару.

Інформацію щодо стану госпіталізованих їхні близькі та рідні можуть дізнатися за телефоном гарячої лінії: 15-03.

Водночас у міліції налічили 119 постраждалих від рук мітингувальників, повідомляє сайт МВС України. За даними відомства, 80 спецпризначенців госпіталізовано.

«У потерпілих діагностовано закриті черепно-мозкові травми, переломи, опіки, колото-різані рани та отруєння невідомими речовинами», — заявляють у МВС.

Утім, до 34 зросла кількість травмованих журналістів, що висвітлювали останні події на вулиці Грушевського. Такі дані наводить Інститут масової інформації.

Біля гарячої точки на Грушевського чергують карети «швидкої». Проте поранені мітингувальники бояться звертатися до них, мовляв, їх замість лікарні завезуть до міліції. До комунальних та державних медзакладів люди їдуть лише в серйозних випадках. Здебільшого постраждалі звертаються по допомогу до медиків, які ведуть прийом у приміщенні Київради або Будинку профспілок.

Лікарі-волонтери, які після подій 30 листопада самоорганізувалися і знайшли прихисток у Михайлівському соборі, разом із Червоним Хрестом теж чергують на вулиці Грушевського. Вони вже мають досвід надання першої допомоги в умовах вуличного екстриму під час протистояння на Банковій. Як розповіла нам Катерина Корнійко, на Грушевського в неділю було дуже багато постраждалих від осколків та куль пневматичної зброї. Каже, ці кульки просто висипалися з дірок на тілі поранених. Бригади «швидкої допомоги» чергували неподалік, але їх медики не виходили з машин і не були присутні безпосередньо в зоні конфлікту. Лікарі-волонтери та хлопці з Червоного Хреста відносили до них поранених, хто справді потребував госпіталізації.

За словами представника групи швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Дмитра Логінова, медична допомога на вулиці Гушевського організована належним чином. Тут медики Майдану розгорнули мобільний шпиталь, де мають змогу обробляти рани легкої та середньої тяжкості. До того ж чергує достатньо карет «швидкої».

Співрозмовник каже: ввечері 19 та в ніч на 20 січня поранених та травмованих було багато, бо люди не були готові до того, що по них стрілятимуть гумовими кулями, і перебували близько до шеренги спецпризначенців. Мовляв, на другу ніч протистояння кількість постраждалих зменшилася. Він підтвердив інформацію, що люди відмовляються звертатися до офіційної медичної допомоги, побоюючись репресій.

Лікарі-волонтери продовжують постійно чергувати в місці протистояння, на вулиці Грушевського.

У понеділок виконуючий обов’язки голови КМДА Анатолій Голубченко провів нараду з керівництвом Департаменту охорони здоров’я та головними лікарями медичних закладів столиці, які надають допомогу постраждалим учасниками акцій у центрі Києва.

«Я дякую всім лікарям, насамперед «швидкої», котрі, незважаючи на небезпеку, на яку вони себе наражали на вулиці Грушевського, протягом усієї ночі надавали необхідну допомогу пораненим громадянам. Водночас звертаюся з переконливим проханням до медиків приділити особливу увагу усім постраждалим під час зіткнень. Зі свого боку міська влада робитиме все необхідне, щоб ліків і медичних засобів було вдосталь і допомогу отримав кожен, хто її потребує», — сказав Анатолій Голубченко.

 

ФАКТ

Штаб національного опору оцінює кількість активістів, що звернулися по медичну допомогою, у 1 400 осіб. Про це заявив координатор медичної служби Штабу національного опору Олег Мусій. Такими є дані на 20 січня, передають Українські новини.

Іван із Закарпаття (ліворуч) та Володимир із Київщини — волонтери в медпункті на вулиці Грушевського.

Під час подій на вулиці Грушевського 19 січня 2014 року.