Сьогодні у Чернівцях стартує фестиваль Meridian Czernowitz.

Презентації дев’яти книжок, дискусії, паради поетів, театральні постановки, концерти камерної та рок-музики, а також читання у добре знайомих і незвичних локаціях міста відбудуться в рамках заходу. Х Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz проведуть із 5 по 8 вересня у Чернівцях. Як і щороку, для чернівчан і гостей міста організатори підготували насичену літературно-музичну програму.

«Голос України» не випадково долучився до цього свята культури й став інформаційним спонсором заходу. Meridian Czernowitz — одна із знакових подій у культурі країни, що має свою історію. Цього разу він відбуватиметься вже вдесяте, що свідчить про авторитет фестивалю й професіоналізм його команди.

До слова, у розмові з кореспондентом «Голосу України» директорка Meridian Czernowitz Євгенія Лопата розповіла, що, розробляючи програму, її команда прагнула створити такий собі мікс усіх тих заходів, які проводилися впродовж останніх десяти років. «Ми використовуємо локації, які ставали осередками фестивалів у різні роки. Також є події, які ми б хотіли повторити або провести у новому форматі. Зокрема, плануємо показати виставу за твором Андруховича «Альберт, або Найвища форма страти».

2014-го цю постановку на фестивалі вже демонстрували, але нам було цікаво перенести цей культурний продукт в інші рамки, надавши йому нового звучання. Такою «рамкою» стане локація — костел Пречистого Серця Ісуса. Мені здається, що ця вистава, у якій йдеться про продаж душі дияволу, звучатиме символічно і водночас контрастно у такому святому місці. Оскільки це поетичний фестиваль, то не бракуватиме поетичних читань. До нас приїдуть гості з чотирьох країн: Німеччини, Австрії, Швейцарії та Ізраїлю. Для нас важливо, щоб вірші німецькою мовою та на івриті звучали у Чернівцях, бо ці культури справили на наше місто великий вплив. Звичайно, не бракуватиме й українського поетичного слова, що лунатиме у Чернівцях упродовж всього заходу», — запевнила Євгенія Лопата.

Загалом у фестивалі візьмуть участь і нові автори, і ті, хто вже виступав раніше. Серед них: Леа Шнайдер, Бйорн Кулігк, Ута Акерман (Німеччина); Юліан Шуттінг, Вольфганг Германн (Австрія); Ільма Ракуза, Саша Гарцетті (Швейцарія); Нуріт Зархі, Шимон Адаф (Ізраїль). З українських письменників і перекладачів: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Ігор Померанцев, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Андрій Любка, Олександр Бойченко, Артем Чех, Володимир Рафєєнко, Ірена Карпа, Пітер Залмаєв, Христя Венгринюк, Марк Бєлорусець, Петро Рихло, Тетяна Милимко, Олена Андрейчикова та інші.

Окрім іншого, цьогорічний захід присвячено пам’яті колишньої директорки Ґете-Інституту в Україні Віри Багальянц (1950—2016), яка була добрим другом та однією із засновниць Meridian Czernowitz.

«Голос України» стежитиме за подіями фестивалю. Детальніше про них читайте у наступних номерах газети та нашому сайті www.golos.com.ua.