Це проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для якісного законотворчого процесу та професійного парламентаризму (реєстр. № 2034), який містить майже 100 сторінок.

Про це повідомили на вчорашній прес-конференції народні депутати від політичної партії «Голос». Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук розповів, що у нього склалося таке враження від перших двох днів пленарних засідань парламенту: «Досить глобальний і щирий правовий нігілізм, величезна купа молодих амбітних людей, які хочуть змін уже зараз і готові ігнорувати сталі правила інституцій. Парламент втратив свою довіру в очах виборців за попередні роки, і довіру треба відновити через дотримання всіх процедур».

«Конституційні зміни — дуже серйозна складна річ, яку не можна готувати поспіхом, через коліно», — підкреслив парламентарій.

Андрій Осадчук також розповів, що в парламенті відбулася зустріч у розширеному складі щодо підготовки законопроекту про прокуратуру, у ході якої було озвучено неймовірно велику кількість проблем, які треба врегулювати законодавчо. Однак рішення щодо законопроекту хочуть ухвалити в парламенті вже найближчим часом.

Заступник голови депутатської фракції політичної партії «Голос» у Верховній Раді України дев’ятого скликання, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що у розробленому законопроекті № 2034 пропонується скасувати можливість внесення правок до законопроектів у сесійній залі «з голосу», відмовитися від паперового документообігу, перейти виключно до електронних версій законопроектів, удосконалити формування порядку денного, продовжити роботу парламенту до завершення розгляду питань (а не з 10-ї до 18-ї), а ті законопроекти, які не встигли розглянути одного пленарного дня, автоматично переносити на наступний день, зробити жорсткішим контроль за відвідуванням засідань парламенту народними депутатами — запровадження сенсорної кнопки, проводити онлайн-трансляцію засідань парламентських комітетів.

Народний депутат України Леся Василенко додала, що практика внесення правок «з голосу», яка досі діяла у парламенті, призводить до того, що одним словом може бути нівельована вся попередня законотворча і погоджувальна робота. Пропоновані законодавчі зміни, за її словами, також унеможливлюють поширену в минулому скликанні парламенту ситуацію, коли одне питання може зникнути з попередньо затвердженого порядку денного і переставлено в кінець. «Парламентська реформа — це давно назріла реформа, яку зараз провладна партія і Президент намагаються реалізувати, в тому числі за допомогою конституційних змін. Проте лише змінами до Конституції проблему не вирішити, — вважає Л. Василенко. — Потрібно також вносити зміни до законів про Регламент, про Комітети Верховної Ради та про статус народного депутата України».