Вибори відбулися минулої неділі. Результат, що спричинив чималенький шторм серед ясного дня…

Довідка

«Альтернатива для Німеччини», заснована 6 лютого 2013 року, належить до правоконсервативних партій. За підсумками виборів 24 вересня 2017 року стала третьою за чисельністю партією у Бундестазі. Вона, зокрема, декларує закриття зовнішніх меж ЄС і жорсткий контроль на кордоні ФРН, зупинку потоку біженців і будівництво таборів для них за рубежем. А в програмі партії, серед іншого, йдеться про негайну депортацію нелегалів і створення для іноземних робітників умов, які мотивуватимуть їх виїхати з Німеччини. Крім того, AfD вважає, що в країні провідну роль має відігравати німецька культура.

Несподіваний порушник політичного спокою

Хоча перші успіхи AfD на політичній арені спочатку вважалися мало не випадковими й тимчасовими, але проти неї негайно почала працювати потужна державна машина, котра одразу «охрестила» цю політичну силу націоналістичною, правопопулістською і євроскептичною. Сама канцлерка Німеччини та глава правлячого Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Ангела Меркель кілька років тому навіть узяла участь у протестній ході проти «нацистської» присутності в політиці, сприяючи тим самим негативному сприйняттю AfD у суспільстві. Тож дуже часто будь-яку причетність до цієї партії декотрі громадяни вважають мало не непристойністю.

Тим часом лише за шість років у політиці «Альтернатива для Німеччини» зуміла ввійти до земельних парламентів та Бундестагу, зайнявши там, зокрема, другу і третю позиції. І от нині переконлива перемога в двох східних землях - Бранденбурзі та Саксонії, де вона посіла друге місце. Політологи зазначають, що рейтинг партії значно зріс порівняно з попередніми виборами 2014 року. І хоча традиційна партія ХДС - партія Меркель - отримала там більше голосів, ніж інші політичні сили, однак це значно менше, ніж на минулих виборах. Також у Бранденбурзі AfD зайняла другу сходинку з невеликим відривом від лівоцентристської Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), котра тут традиційно мала високу підтримку у виборців. Такий успіх євроскептиків справді феноменальний, адже їм удалося збільшити свою присутність у цьому ландтагу втричі, а в Саксонії - удвічі!

Чому східні німці обирають правих популістів

Експерти вважають, що німці цього разу надали перевагу «Альтернативі для Німеччини», відмовившись підтримувати декларативні гасла традиційних політичних об’єднань.

І це на тлі того, що, приміром, у Саксонії проти партійних кандидатів було вчинено протиправні дії: спочатку виборча комісія цієї землі скоротила їхній список із 61 до 18, пославшись на незначні формальні помилки при його складанні. Лише після звернення до Конституційного суду в списках «Альтернативи» вдалося відновити 12 осіб. Але 31 кандидат усе-таки не був допущений до виборів. Така само історія і в Бранденбурзі. А в самій партії стверджують, що в них є підстави й докази, котрі свідчать про змову МВС із керівниками виборчкому…

До речі, явка виборців (у Бранденбурзі - 61,3%, у Саксонії - 64%) перевищила всі прогнози, а більшість досі зазвичай політично пасивних німців цього разу голосувала за AfD. Що дало ґрунт для аналізу і ЗМІ, і різноманітним соціологічним службам на тему: «Чому східні німці віддали перевагу саме цій партії?»

Цікаво, що, досліджуючи високі результати AfD на виборах, німецькі та європейські коментатори пояснюють їх вдалою політичною програмою партії, котра, крім проблем з прийняттям мігрантів, порушила питання про незавершене об’єднання… Німеччини! І як наслідок - нерівні умови, в яких перебувають захід і схід ФРН. Адже під час опитувань прихильники «Альтернативи» майже не згадували ані мігрантів, ані економічні проблеми. Тож якщо досі про цю партію здебільшого говорили як про наступ на західну демократію популістів-радикалів, то нині провідні західні ЗМІ змінили вектор уваги: їхня аналітика наголошує на… прірві між Західною і Східною Німеччиною.

За 30 років не зрівнялися

Якщо після об’єднання країни в 1990 році перекоси між колишньою НДР і ФРН довго були в центрі уваги, то нині про це вже не йдеться. Але тогочасні проблеми, передусім соціально-економічні, розв’язані далеко не всі. На сході більшість важливих показників, зокрема, рівень доходів населення, безробіття, розвитку регіонів, набагато нижчі, ніж на заході. Не виняток неформальна дискримінація вихідців з колишньої НДР. А під час опитувань виборців у Саксонії дві третини їх заявили, що почуваються «громадянами другого сорту». Так, за 30 років після ліквідації НДР її спадок стає значним чинником для німецької політики і держави, а населення по «обидва» боки й досі відрізняється...

А що стосується міграційної політики та її наслідків для країни, то, як свідчать дослідження Фонду Бертельсманна, громадяни Німеччини сприймають цей факт у реальних вимірах: німці вважають інтеграцію прибульців важким тягарем, котрий доводиться нести…

Усі ці проблеми й виклики відобразились під час виборчого процесу до ландтагів Бранденбурга та Саксонії. Вони передусім мали б занепокоїти партії правлячої коаліції, котрі хоч і не програли на виборах, але й не дуже їх виграли. Цього могло б не статися, якби вони були спроможними робити висновки впродовж останніх шести років, відколи «Альтернатива для Німеччини» дедалі більше наступає їм на п’яти та дедалі сильніше дихає у потилицю.

Натомість вони й досі не помічають, що прихильники AfD, чимало котрих, до речі, перебігли до неї з їхніх же партій, уже не група розчарованих радикалів, які не дотримуються традицій німецького консерватизму, а партія, що стабільно набирає потужності. А це, дуже ймовірно, може зіграти з ними злий жарт…

Берлін.

Фото автора.