На знімку: представники оргкомітету Meridian Czernowitz: прес-секретар Лілія Шутяк (ліворуч), директорка фестивалю Євгенія Лопата та президент Міжнародної літературної корпорації Святослав Померанцев.
 


Анатоль Федірко біля (не) відомого поета.

 


Директорка фестивалю «Meridian Czernowitz» Євгенія Лопата та міський голова Чернівців Олексій Каспрук під час офіційної церемонії відкриття.

 


Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен під час офіційної церемонії відкриття фестивалю «Meridian Czernowitz» нагалада, що цього року відзначається 100-річчя з дня народження відомого німецького поета, який народився у Чернівцях Пауля Целана. У зв’язку з цим нині реалізується проект «Целан-Париж-Вічність».

Фото Тетяни ПАСОВОЇ.

Нині, на момент відкриття фестивалю, можна сміливо сказати, що Чернівці на ці кілька днів стали культурною столицею. Леа Шнайдер, Бйорн Кулігк, Ута Акерман (Німеччина); Юліан Шуттінг, Вольфганг Германн (Австрія); Ільма Ракуза, Саша Гарцетті (Швейцарія); Нуріт Зархі, Шимон Адаф (Ізраїль), Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Катерина Калитко, Ігор Померанцев, Тарас Прохасько, Юрій Іздрик, Андрій Любка, Олександр Бойченко, Артем Чех, Володимир Рафєєнко, Ірена Карпа, Пітер Залмаєв, Христя Венгринюк, Марк Бєлорусець, Петро Рихло, Тетяна Милимко, Олена Андрейчикова — ось неповний перелік учасників.

Почати цьогорічний Х фестиваль організатори вирішили двома важливими заходами. Перший — вони приєдналися до акції вшанування жертв Голокосту на Буковині. Другий — відкрили пам’ятник (не) відомому поету біля Літературного целанівського центру. Meridian Czernowitz — це нематеріальний міст між двома епохами: Czernowitz і Чернівців. А цей пам’ятник стане мостом матеріальним», — пояснив ідею президент Міжнародної літературної корпорації Святослав Померанцев.

Сам пам’ятник являє собою фігуру чоловіка, котрий сидить, схилившись над столом. Поруч вільний стілець, який може зайняти будь-який перехожий і випити кави. Його творець Анатоль Федірко народився у Чернівцях, тому дуже добре відчуває історію і дух цього міста. «Раніше неподалік Чернівців був кордон, це приваблювало багатьох комерсантів, серед них було чимало євреїв», — розповів він кореспонденту «Голосу України». У другому поколінні це вже були не торговці, а поети, митці, багато з яких стали жертвами Голокосту. «Проект, зокрема, про єврейську безпритульність, переміщення, коли люди з валізами виходили на вулицю й сиділи біля будинків. Це і про те, як старші люди часто виходять зі стільцем і дивляться на життя, що проходить повз», — розповідає Анатоль Федірко. Водночас він додає, що це пам’ятник і творчій особистості, і запрошення до творчості перехожих. «Зрештою, знаєте, митець не має думок, лише емоції», — пояснює автор пам’ятника, залишаючи право інтерпретації нам, журналістам і простим перехожим.

Так яскраво почався Х Meridian Czernowitz. Уже повним ходом тривають презентації книжок, дискусії, паради поетів, театральні постановки, концерти камерної та рок-музики, а також поетичні читання. За усім цим ми уважно стежимо, адже «Голос України» є інформаційним спонсором цього фестивалю.