На нараді обговорювали питання організації роботи парламенту та співпраці з главою держави і урядом, підготовки до 15 вересня проекту держбюджету на 2020 рік та розгляду пакета президентських законопроектів, які нещодавно було зареєстровано у Верховній Раді. 

У зустрічі також взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, керівник Офісу Президента Андрій Богдан, міністр фінансів Оксана Маркарова.

Після завершення наради голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія (на знімку) повідомив, що парламент кожного пленарного дня планує ухвалювати щонайменше 7—10 законопроектів. «Ми задали собі таку рамочку турборежиму роботи Верховної Ради, яка передбачає ухвалення не менше 7—10 законопроектів за пленарний день. Саме тому зараз дуже багато роботи в комітетах, бо всі законопроекти мають достатньо обговорюватися, щоб не витрачати на це зайвий час під час засідань парламенту», — зазначив він та додав, що на сьогодні вже напрацьовано майже 500 законопроектів, які потребують якнайшвидшого ухвалення.

Окреслюючи плани на наступний пленарний тиждень, голова фракції «Слуга народу» зазначив, що насамперед йдеться про розгляд економічного пакета реформ, який було ініційовано нинішнім Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком ще коли він працював заступником керівника Офісу Президента з економічних питань.

«Сьогодні він очолює Кабінет Міністрів, тож нам потрібно створити необхідні умови для проведення реформ, на які всі чекають», — сказав голова фракції. За його словами, планується розглянути законопроект про концесії, який, зокрема, сприятиме розвитку портів і аеропортів та, як наслідок, налагодженню якісного внутрішнього транспортного сполучення. «Оскільки в держави немає достатньої кількості коштів для інвестування в такі об’єкти інфраструктури, то разом з іноземними партнерами було розроблено законопроект про концесії. Він передбачає, що якась іноземна чи вітчизняна компанія братиме певний об’єкт, наприклад, аеропорт, в концесію, вкладатиме в нього кошти, розвиватиме інфраструктуру і через певну кількість років повертатиме його у власність держави. Тобто йдеться не про розпродаж державного майна, а про надання права на оперування цим майном з подальшим поверненням його до державної власності», — пояснив Д. Арахамія.

У контексті підготовки проекту держбюджету на 2020 рік голова фракції «Слуга народу» повідомив про можливу зміну механізму надання так званих соціально-економічних субвенцій на округи. За його словами, є пропозиція взагалі скасувати цю «корупційно-політичну» статтю, запровадивши прозорі та зрозумілі критерії, за якими області й райони зможуть отримувати цю субвенцію. «Це має бути об’єктивно, а незалежно від того, у кого кращі стосунки чи хто голосніше кричить, той і отримує більше коштів з бюджету», — зауважив він.

Користуючись присутністю на нараді Генерального прокурора Руслана Рябошапки, представники фракції, які пройшли по мажоритарних округах, передали йому чимало звернень виборців щодо конкретних посадовців, які, на їхню думку, досі «крадуть гроші». «Люди чекають правосуддя, і Генеральний прокурор пообіцяв дуже швидкі зміни», — сказав Д. Арахамія.

Оцінюючи перші результати роботи фракції «Слуга народу» та парламенту в цілому, Д. Арахамія підкреслив, що вони є навіть кращими, ніж очікувалося. А до поки що проблемних питань він відніс налагодження такої законотворчої роботи, яка дозволить народним депутатам якісно опрацювати ту величезну кількість законопроектів, які планується розглянути.

Очікується, що великі зібрання фракція «Слуга народу» проводитиме двічі на місяць.

Фото зі сторінки «Слуга народу» у Фейсбуці.