Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко, Ірина Верещук.
 


Юрій Бойко, Ірина Геращенко, Тарас Батенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

Президент показав: якщо є політична воля, якщо є мета, якщо є розуміння, що треба робити, то майже ніколи не буває питань, які неможливо вирішити. Так прокоментував на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков звільнення у суботу, 7 вересня, наших громадян з російського полону, у тому числі й українських моряків. Глава парламенту висловив сподівання, що цю практику можна буде перейняти і впровадити і під час роботи Верховної Ради, об’єднавши зусилля в інтересах держави та її громадян. Д. Разумков також відзначив високу ефективність роботи Верховної Ради 29 серпня і 3 вересня.

Апарат Верховної Ради України завершив узагальнення пропозицій парламентських комітетів до порядку денного другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, і станом на 5 вересня до проекту порядку денного парламенту увійшло 188 питань. За словами Голови Верховної Ради, більшість запропонованих до розгляду парламенту законопроектів — це депутатські ініціативи, 50 законопроектів визначено Президентом як невідкладні, 13 — ініційовано самим Президентом, 69 питань є перехідними, 4 повернуто з вето Президента. 23 законопроекти за висновком комітетів пропонується не включати до порядку денного, оскільки вони вже втратили свою актуальність. Д. Разумков також зауважив, що через тиждень — наступного понеділка — порядок денний парламенту буде доповнено.

На цій сесії народним депутатам належить розглянути сім законопроектів щодо внесення змін до Конституції України, схвалити проект Держбюджету на 2020 рік. Усі законопроекти закріплені за комітетами, відповідальними за їх підготовку. За рішенням Верховної Ради до порядку денного можуть бути включені додаткові питання до розгляду.

На нинішній пленарний тиждень — 10—13 вересня — парламентськими комітетами запропоновано до розгляду 36 питань. На пленарний тиждень 17—20 вересня — ще 38 питань, серед яких — і проект Держбюджету-2020. У четвер, 12 вересня, у парламенті заплановано розгляд законопроекту про імпічмент Президента.

За Конституцією, до 15 вересня Кабінет Міністрів України має внести до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2020 рік. «Це дуже великий виклик, як для нового Кабінету Міністрів, так і нової Верховної Ради, — заявив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. — Сподіваюсь, це буде плідна, ефективна робота».

У порядку денному парламенту на два наступні пленарні тижні — 13 і 20 вересня — не передбачено традиційної години запитань до уряду. Як пояснив Д. Разумков, це пов’язано із тим, що уряд має до 15 вересня підготувати та подати до парламенту проект Держбюджету та звіт про виконання цьогорічного державного кошторису. Кабмін також має представити парламенту Програму своєї діяльності. Кабінет Міністрів був сформований 29 серпня. За словами глави парламенту, уряд нині працює буквально у цілодобовому режимі. Тому, як повідомив Дмитро Разумков, перша Година запитань до уряду відбудеться у Верховній Раді у п’ятницю, 11 жовтня.

На погоджувальній раді виступили представники депутатських фракцій і парламентських комітетів. Перший заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко відзначив як позитив те, що порядок денний парламенту формується відповідно до передвиборних обіцянок та доручень Президента. Першочерговими є законопроекти про імпічмент Президента, антикорупційні ініціативи, економічні законопроекти. Парламентарій запевнив, що фракція «Слуга народу» (яка утворила в парламенті монобільшість) готова працювати ще інтенсивніше. «Водночас будь-яка інтенсивність та пришвидшення мають відбуватися у межах Регламенту», — зауважив О. Корнієнко. Наступного тижня парламент має приступити до внесення змін до

Регламенту, які дозволять спростити заплутані регламентні процедури задля більш ефективнішої та злагоднішої роботи парламенту. Олександр Корнієнко підтримав позицію, що спочатку має бути представлена Програма уряду, а вже потім проводити у парламенті Годину запитань до уряду.

Співголова депутатської фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко також привітав розблокування процесу звільнення заручників, висловивши сподівання, що це — крок до мирного врегулювання військового конфлікту на сході України.

«Альтернативи вирішення конфлікту політичним шляхом немає», — підкреслив Ю. Бойко. Водночас політик відзначив «тиск на свободу слова в країні», зокрема, спрямування до суду позову щодо телеканалу NewsOne Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення. Для фракції «ОПЗЖ» є принциповими питання врегулювання тарифів на житлово-комунальні послуги, відновлення державного регулювання на ціни товарів першої необхідності, вирішення військового конфлікту на Донбасі. Фракція стурбована ініціативами влади щодо запровадження ринку землі сільгосппризначення. Ю. Бойко запропонував розглянути це питання у парламенті найближчим часом.

Співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко запропонувала: як тільки звільнені українські заручники пройдуть психологічну реабілітацію, запросити їх разом із родинами до парламенту, щоб віддати їм належну шану.

Політик закликала Верховну Раду розглянути і прийняти як невідкладний законопроект «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами» (№ 0936) і поінформувала, що вчора у Криму відбулися незаконні вибори. І. Геращенко запропонувала парламенту підготувати відповідну заяву щодо засудження цих виборів. А також створити цього тижня спеціальну комісію Верховної Ради з питань ветеранів, направити всі проекти конституційних змін до Венеційської комісії. «Вся Україна прагне миру, але не шляхом капітуляції», — підкреслила Ірина Геращенко.

Заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв звернувся до голів комітетів припинити нерегламентну, за його словами, практику — визнавати певні законопроекти як такі, що втратили свою актуальність. Наприклад, за його словами, комітетами визнано «неактуальними» законопроекти про ринок землі, про запровадження страхової медицини, внесені депутатами від фракції «Батьківщина». Фракція подала свої пропозиції до ключових параметрів бюджету наступного року — дохідної та видаткової частин, прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, ціни на газ. «Це питання, яке напряму впливає на формування тарифів у ЖКГ, має бути розглянуто до розгляду бюджету», — зауважив С. Соболєв, закликавши парламент також звернути увагу перед формуванням бюджету на проблему зростання і повернення державного боргу.

Співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко закликав нову українську владу представити план реінтеграції окупованих Донбасу та Криму, домогтися звільнення всіх полонених українців, а також запровадити законом покарання за неуповноважене державою ведення перемовин щодо звільнення українських громадян з полону. «Втручання приватних осіб у складний процес переговорів не наближає, а ускладнює цей процес», — вважає парламентарій. ДГ також наполягає на розв’язанні проблеми з реєстрацією автомобілів з іноземними номерами, щоб зняти напруження у суспільстві. До парламенту внесено, як невідкладний, президентський законопроект — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України (№ 1030).

Про потребу Плану реінтеграції Донбасу та Криму говорив і голова фракції «Голос» Сергій Рахманін. Він також запропонував першочергово розглянути питання про формат участі української делегації у роботі ПАРЄ. За словами депутата, після зустрічі у Ризі пішли сигнали від наших міжнародних партнерів, що вони готові зробити консолідовані кроки, але чекають сигналу від української сторони. Фракція «Голос» запропоновувала власні законопроекти — щодо криміналізації несанкціонованих перемовин із представниками країни-агресора, щодо реформи парламенту, змін до Регламенту, реформи СБУ, полегшення доступу громадян до лікарських засобів та інші.

Постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Ірина Верещук висловила сподівання, що процес звільнення українських заручників не завершився, а нинішнє звільнення політичних бранців — це лише перший крок. «Наше спільне завдання — забезпечити ефективну взаємодію між урядом і парламентом, — наголосила парламентарій. — Уряд націлений на конструктивну та динамічну співпрацю з Верховною Радою». За її словами, нині перед Кабінетом Міністрів стоять два найголовніших завдання — підготовка Програми діяльності та Держбюджету-2020, водночас уряд готує шість угод до ратифікації міжурядових угод у рамках міжнародної співпраці, зокрема у питаннях оподаткування. Уряд також підготував зміни до Бюджетного кодексу України з метою створення Боргового агентства, зміни до Податкового кодексу та до законів про банки і банківські установи, відповідно до угоди зі США та вимог FATF.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що ціна газу для населення у вересні буде знижена приблизно на 115 гривень за тисячу кубометрів газу, отож за останні п’ять місяців зниження ціни газу для населення становитиме майже 30%. «Як бачимо, така робота йде не лише перед виборами, а і після виборів, і цього вересня газ для населення буде дешевшим, аніж він був у вересні минулого року», — відзначив депутат. Окрім того, як повідомив А. Герус, триває робота над зниженням тарифу на електроенергію ще на 10 копійок для непобутових споживачів (з 1 вересня таке зниження відбулося на 20 копійок).

Голова Комітету з питань молоді та спорту Андрій Кожем’якін звернув увагу на потребу у зв’язку з ліквідацією Мінмолодьспорту профінансувати підготовку Олімпійської збірної України до наступної Олімпіади 2020 року, а також схвалити законопроекти, спрямовані на підтримку молоді.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський запропонував включити до розгляду парламентом найближчими днями законопроекти, зініційовані Президентом як невідкладні, зокрема, зміни до КПК щодо зменшення тиску на бізнес, щодо реформи прокуратури.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич закликав парламент відреагувати на факти нападів на журналістів — зокрема, на Харківщині на знімальну групу телеканалу «112 Україна», на блогера у Чернігові, на керівника видавництва на Вінниччині. Н. Шуфрич повідомив, що комітет підготує звернення до міністра внутрішніх справ щодо ефективного розслідування цих злочинів.

Голова Комітету з питань правової політики Ірина Венедіктова наголосила на потребі розгляду та схвалення законопроекту щодо функціонування суду присяжних в Україні.