Про це на вчорашній прес-конференції заявили народні депутати від цієї політичної сили Олександра Устінова і Роман Костенко. Документ передбачає, зокрема, скорочення невластивих функцій Служби безпеки України у сфері боротьби з корупцією, організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки держави, а також ліквідацію відповідних підрозділів СБУ.

«Вказані підрозділи неодноразово фігурували в центрі корупційних скандалів, їхні функціональні обов’язки дублюють аналогічні функції Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, а також Національної поліції України та Державної фіскальної служби України», — наголошують у пояснювальній записці автори проекту змін до низки законодавчих актів щодо початку реформування системи спеціальних органів України.

Так, зайві повноваження дозволяють посадовцям і оперативним співробітникам СБУ зловживати оперативними та контррозвідувальними заходами: «прослушкою», агентурою, залученням до спецоперацій, таких як обшуки у форматі «маски-шоу», делегуванням своїх представників для роботи у держорганах формально для запобігання порушенням, а по факту — для розстановки своїх «смотрящих» і вимагання хабарів за замовчування злочинів.

Реформа СБУ, за словами О. Устінової, була прописана у коаліційній угоді минулого скликання парламенту. «Але насправді СБУ — це єдиний орган, який так і не був реформований», — додала вона.

Парламентарій нагадала деякі розслідування журналістів про те, як співробітники СБУ вели не зовсім скромний спосіб життя. І замість того, щоб захищати Україну — збагачувалися. Наприклад, розслідування щодо «люксових» автівок працівників управління контрозвідувальної діяльності. Коли стало відомо, що середня вартість авто працівника СБУ — 60—70 тисяч доларів, в той час як зарплати у цьому відомстві є досить низькими. У кадр скандалів потрапив і працівник СБУ, який був не лише мультимільйонером, а протягом тривалого часу очолював контррозвідку. До того ж мав родичів з російськими паспортами, що є неприпустимим. «Відділ по боротьбі з корупцією фактично є сам корупціонером», — констатувала Олександра Устінова.

Народні депутати пропонують заборонити слідчим органам СБУ розслідувати, а оперативним підрозділам — здійснювати супровід за економічними та корупційними злочинами. Серед ініціатив і зменшення чисельності працівників СБУ з 31 до 28 тисяч у воєнний час. І з 27 до 24 тисяч після війни (для порівняння у Великій Британії ця цифра становить 11 тисяч).

У структурі СБУ, наголосив Роман Костенко, є два крила: одне бореться з тероризмом і російською окупацією, а інше — чинить тиск на бізнес та зловживає службовим становищем. 

Мета реформи в СБУ, за словами парламентарія, полягає в чіткому розділенні повноважень, очищенні державного органу спеціального призначення від корупції, підвищенні ефективності у всіх напрямках — у сфері держбезпеки і захист населення від злочинності.  «В умовах військової агресії Російської федерації та перманентної загрози початку повномасштабної війни забезпечення держбезпеки, суверенітету та територіальної цілісності має найвищий пріоритет», — наголосив народний депутат.

Вл. інф.