Олександр Хижняк на Європейських іграх у Мінську. 

Наші боксери тріумфально повернулися з Європейських ігор, що відбувалися в Мінську. На змаганнях, які фактично є Олімпіадою для країн Європи, хлопці вибороли дві золоті медалі. Вони на рахунку Віктора Вихриста та Олександра Хижняка. Їхні результати вселяють великий оптимізм, адже за рік у Токіо стартує ХХХІІ Олімпіада. Щоправда, нашим спортсменам туди ще потрібно потрапити.

Упродовж останніх років уболівальники звикли до того, що наші бійці феєрично домінують у світі. Але тут ми маємо справу з циклічним процесом. Після безмедального старту на Іграх-2004 були дві нагороди на Олімпіаді-2008 у Пекіні й історичний успіх у 2012-му на Іграх у Лондоні, де українці здобули п’ять медалей. Олімпійськими чемпіонами стали Василь Ломаченко та Олександр Усик, «срібло» здобув Денис Берінчик, «бронзу» виграли Олександр Гвоздик і Тарас Шелестюк. На Іграх у Ріо знову провал — жодної медалі. Нині у нас молода команда, яка тільки набуває досвіду. Тому не дивно, що на Ігри у Токіо великі сподівання.

Чинний чемпіон Європи та світу серед аматорів, лідер збірної України з боксу Олександр Хижняк розповів «Голосу України» про підготовку і найближчі свої плани.

— Олександре, вітаю із здобуттям золотої медалі на Європейських іграх у Мінську. Чи вдалося відновити сили й продовжити планову роботу?

— Дякую за вітання! Хотів би передусім подякувати Федерації боксу України. Адже ми підійшли до турніру підготовленими. А від цього і маємо такий гарний результат. Добре відпочили. Вже почали працювати. Потихеньку втягуємося, робимо наголос на загальнофізичній підготовці, а в кінці плануємо постояти трішки в парах — приділимо увагу й техніко-тактичній підготовці. У нас був збір у Карпатах, а з 25 серпня по 14 вересня — у Києві.

— Чим займаєтеся у вільний від тренувань час?

— Коли у мене є вільний час, то я читаю або дивлюся фільми, щоб розслабитися і додати знань. Моя пристрасть — це українська культура та історія, намагаюся дізнатися про них якомога більше. Читаю книжки про козаків і нашу релігію, вивчаю Біблію.

— Які завдання ставите перед собою?

— Моя головна мета — це Олімпійські ігри-2020. Цей сезон дуже важливий для підготовки. 2019 рік почався позитивно. Я виграв турнір Странджа в Болгарії та міжнародний турнір у Грузії. Здобув золоту медаль у заключний день Європейських ігор у Мінську. У фінальному поєдинку вагової категорії до 75 кг вдалося упевнено перемогти італійця Сальваторе Кавальяро.

Головний тренер збірної України з боксу Леонід Лоївський розповів про підготовку національної команди до ліцензійного турніру.

— На зборах працюєте основним складом чи є нові обличчя у складі збірної України?

— Так, це ті самі хлопці — лідери всі тут. На зборах у нас 40 чоловік. Нові обличчя ми побачимо, скоріше за все, вже після найближчого чемпіонату України, який прийматиме Маріуполь.

— У 2019 році збірна України матиме достатньо турнірної практики?

— Безперечно. Під чемпіонат світу ми перенесли чемпіонат України (заплановано провести з 22 по 30 вересня). Турнір очікується цікавим — наша федерація, розуміючи ситуацію в світовому боксі, проведе чемпіонат України вже за новими ваговими категоріями. 52, 57, 63, 69, 75, 81, 91 і +91 — це вісім нових олімпійських категорій, які будуть уже на ліцензійних турнірах до Олімпійських ігор.

— Які вагові категорії стануть найбільш конкурентними?

— Ви знаєте, у нас зараз є солідний вибір. Вважаємо, скрізь, буквально у кожній ваговій категорії, буде дуже серйозна конкуренція. Зрозуміло, лідери категорії 49 перейдуть у 52 і додадуть інтриги в боротьбі. Те саме стосується категорій 60 і 63, які тепер об’єднуються. Дуже серйозною у нас вимальовується вага 69 кг. Ось нещодавно телефонував чемпіон світу та призер Олімпіади Тарас Шелестюк, який нині перебуває в Америці, він також хоче взяти участь у чемпіонаті України й показати, що він сильніший і може претендувати на Олімпійські ігри у складі збірної України.

— А чи відомо взагалі, де й коли розігруватимуться олімпійські ліцензії?

— Відомо де, але поки що невідомо коли. Знаємо, що відбірний турнір відбудеться десь у період з лютого до березня у Великій Британії. Але без конкретних термінів.

— Чи відчувається сьогодні підтримка НОК?

— Звісно. Хочу подякувати всім за постійну увагу та підтримку, без яких були б неможливі перемоги. Хотів би передусім подякувати Федерації боксу України й особисто її президенту Володимиру Продивусу. Завдяки турботам Володимира Степановича у нас усі хлопці одягнені, хороша вітамінізація, ми підійшли до турніру підготовленими. А від цього і маємо такий гарний результат. Злагоджена робота з федерацією — заслуга не однієї людини, головного тренера, а всіх разом, тільки спільна робота всіх на один результат. Також хотів подякувати Міністерству молоді та спорту України за те, що посприяли досягненню такого потужного результату в Мінську.

Фото з відкритих джерел.