Росія в Криму порушує права українських громадян на українській землі, яку вона протиправно окупувала. На цьому наголосив заступник міністра юстиції України — уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Іван Ліщина на слуханнях у справі «Україна проти Росії» стосовно півострова, які розпочалися учора в Страсбурзі. «Порушення прав людини, про які йдеться на цих слуханнях, були вчинені проти українських громадян на українській землі. Це здійснила зовнішня сила, яка нелегально окуповує суверенну територію упродовж п’яти років», — заявив І. Ліщина, повідомляє Укрінформ. 

Заступник міністра юстиції наголосив, що українське керівництво робить усе можливе заради захисту своїх громадян на окупованій Росією українській території.

Іван Ліщина вчора на слуханнях у справі «Україна проти Росії» щодо Криму в ЄСПЛ зауважив, що українці на окупованому півострові піддаються репресіями за політичними мотивами. Серед найбільш уразливих груп — етнічні українці, кримські татари, незалежні журналісти та релігійні діячі. Урядовець також відзначив, що Москва в Криму в контексті порушення прав людини обмежує і громадянські та політичні права громадян, повідомляє Укрінформ. Він також рішуче відкинув позицію російської сторони, що порушена Україною в ЄСПЛ справа проти РФ є політично умотивованою, і нагадав учасникам процесу, що ООН та інші міжнародні організації засудили нелегальну окупацію Криму Росією.

Відзначимо, на слуханнях у ЄСПЛ Україна доводить, що Росія здійснює повний контроль над Кримом з 27 лютого 2014 року і відтоді несе всю відповідальність за порушення прав людини на 
півострові.

Й учора Москва змінила офіційну позицію щодо дати, від якої вона отримала контроль над Кримом. Про це на слуханнях оголосив уповноважений Росії при ЄСПЛ Михайло Гальперін. Як повідомляє «Європейська правда», за його словами, РФ згодна визнати свою відповідальність за дотримання прав людини на півострові, починаючи від 18 березня 2014 року. Раніше в поясненнях до ЄСПЛ Росія визнавала свій контроль з 21 березня 2014 року. У виступі не було вказано, що стало причиною зміни позиції.

У поясненнях РФ, наданих ЄСПЛ, йдеться також, що від 18 березня 2014 року, за визнанням Росії, на Кримському півострові почала діяти система російських органів влади. В який спосіб цього дня українська влада перетворилася на російську, Гальперін під час виступу не уточнив.

У Страсбурзі Росія заперечує усі вимоги скарги України до ЄСПЛ щодо порушення російським окупаційним режимом прав людини у Криму. Представники Москви на слуханнях будують лінію захисту, зокрема, на тому, що наша країна перед та після анексії Криму була керована негідними силами. Зокрема, Гальперін кількаразово наголосив, що після Революції Гідності владу в Україні отримали «фашисти» та західні уряди, пише «Європейська правда».

До речі, на розгляді Європейського суду з прав людини є також чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних з подіями в анексованому Росією Криму та на Донбасі.