Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, член комітету Вячеслав Рубльов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

У Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на чолі з головою Андрієм Клочком відбулось обговорення питання децентралізації, її актуального стану, наступних кроків та міжнародної співпраці. Участь у зустрічі, зокрема, взяли Спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ в Україні «Децентралізація, добре врядування та публічна служба» Георг Мільбрадт і керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) Оксана Гарнець.

Посланник уряду Німеччини у своїй доповіді зазначив, що він перебуває в Україні на підставі домовленостей, досягнутих улітку між Президентом Володимиром Зеленським та Канцлером Німеччини Ангелою Меркель для того, щоб підтримати Україну в цій реформі та в розбудові органів місцевого самоврядування. «Децентралізація — це стратегічна реформа, а не лише зміна структур. Усі посткомуністичні країни пройшли цей шлях, і нині ним іде Україна», — зауважив він і додав, що ця реформа сприймається громадянами дуже позитивно, і є однією з найуспішніших.

Проте нині перед нашою країною стоїть завдання — завершити процес формування ОТГ, яке, за словами Георга Мільбрадта, має досягти ста відсотків. Це може відбуватися добровільно, але це довгий шлях, або на законодавчій основі.

«Завдання депутатів — визначити кінцеву мету, і відповідно до неї сформувати наступні кроки реформування. Потрібно чітко визначити, що належить до завдань держави, а що — до органів місцевого самоврядування. Також потрібно вирішити питання правового нагляду», — наголосив Посланник уряду Німеччини, додавши, що за європейськими стандартами всі ці зміни потрібно закріпити у Конституції.

Георг Мільбрадт запевнив членів комітету у готовності й надалі допомагати у питанні здійснення реформи: «Ми, як міжнародні партнери, разом з ЄС, будемо й надалі підтримувати вас у реалізації цієї реформи. Зокрема, й у процесі навчання і підвищення кваліфікації тих людей, які працюватимуть у структурах органів місцевого самоврядування».

«Це дуже складний та довгий шлях. Але якщо Україна успішно реалізує цю реформу, це докорінно змінить усю країну. Перед вами складне, але чудове завдання. Я бажаю вам успіху», — сказав він.

Керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) Оксана Гарнець, подякувавши комітету за багаторічну ефективну співпрацю, акцентувала увагу на ключових завданнях проекту. Це, зокрема, підтримка формування законодавчої бази, експертна підтримка роботи комітету та публічних обговорень. А також розвиток потенціалу органів місцевого самоврядування, тобто навчання людей, які там працюють, з тим, щоб вони були достатньо кваліфікованими, аби працювати в умовах реформи. Насамкінець Оксана Гарнець висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю з парламентським комітетом.